Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Το χειρότερο αλλα υπαρκτό σενάριο είναι ο Ερντογάν να ζητήσει ανταλλάγματα εναντίον της Ελλάδας και τότε όλα ανατρέπονται

Κάτι περίεργο συμβαίνει στις σχέσεις Τραμπ και Ερντογάν: Προς συμφωνία ή σε ρήξη
Αυτή η πόλη, η Ουάσιγκτον, κρύβει πολλά μυστήρια. Εκεί που νομίζει κανείς ότι όλα είναι ανοικτά και ξεκάθαρα, έρχεται η σιωπή του Λευκού Οίκου
για να αναγκάσει τους δημοσιογράφους να «ψάχνονται» και να κάνουν αναλύσεις για το επόμενο βήμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ή για τους λόγους για τους οποίους επιλέγει να μην ομιλεί για μερικά θέματα.
Και έχουμε να κάνουμε με τον πιο λαλίστατο και τον πιο απρόβλεπτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος -μερικές φορές- τοποθετείται επί παντός επιστητού εν τω μέσω της νυκτός, και οι αντίπαλοί του, όπως και οι δημοσιογράφοι μαζί με όλο το προσωπικό του Λευκού Οίκου τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν περάσει 37 ώρες από την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Και πέραν της λιτής ανακοίνωσης της Τουρκικής Προεδρίας, που επί της ουσίας δεν έλεγε απολύτως τίποτα, δεν έχουμε ακούσει τίποτα άλλο. Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος εκδίδει ΠΑΝΤΑ ανακοινώσεις μετά τις συναντήσεις ή τις συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου με ξένους ηγέτες δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση. Στην περίπτωση αυτή και η καθυστέρηση …μετρά.
Μιλάμε για πρωτόγνωρα πράγματα, διότι στην Ουάσιγκτον η πληροφόρηση είναι συνεχής, σε σημείο που οι δημοσιογράφοι να μην έχουν ολοκληρώσει τη δημοσίευση μίας ανακοίνωσης και ακολουθεί άλλη. Η ενημέρωση δεν σταματά ποτέ. Μάλλον τερματίζεται λίγο μέχρι το άλλο πρωί, όταν ο Πρόεδρος έχει αποσυρθεί στην κρεβατοκάμαρά του. Αλλά, πολλές φορές, είχαμε ενημέρωση για θέματα που αφορούν την αμερικανική προεδρία και μέσα στη νύχτα.
Οι απόψεις για την απουσία πληροφόρησης για τη συνομιλία του κ. Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, διίστανται μέχρι του σημείου που αρχίζει η «συνωμοσιολογία». Μερικές φορές οι θεωρίες συνωμοσίες περιέχουν απαντήσεις αλλά -όσο και να ακούγεται περίεργο- και λογικές εξηγήσεις.

  • Το πρώτο σενάριο είναι το εύκολο. Ότι, δηλαδή, είχαν μία δύσκολη κουβέντα, με πολλές διαφωνίες σε κρίσιμα θέματα, και ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να ρίξει λάδι τη φωτιά με την ανακοίνωσή του. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Με βάση τις προηγούμενες συνομιλίες των δύο ηγετών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το παραπάνω σενάριο δίνει μία λογική εξήγηση για την αποφυγή ή την καθυστέρηση στην έκδοση της ανακοίνωσης, διότι κάλλιστα θα μπορούσε ο Λευκός Οίκος το πρωί να τη δημοσιοποιήσει. Αλλά ακόμα και να εκδώσει ανακοίνωση, η καθυστέρηση αποτελεί από μόνη της ένα σοβαρό θέμα.
  • Το δεύτερο σενάριο προσφέρει επίσης μία λογική εξήγηση για την απουσία της ανακοίνωσης, του λεγόμενου “readout”. Αναφέρεται στη μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία και η Αμερική να βρίσκονται εν τω μέσω πολύ ευαίσθητων διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, και Τούρκων υπηκόων στην Αμερική.
Η λύση αυτού του μέγιστου προβλήματος, θα βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων και στην αλλαγή του κλίματος και θα επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα στρατηγική σχέση των δύο χωρών, που βεβαίως θα περιλαμβάνει την επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ακυρωθεί η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν.
Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ο Ερντογάν που γνωρίζουμε από το 2016, δεν είναι εύκολο να επιστρέψει ούτε γονατιστός, ούτε όρθιος στη Δύση. Παρά το γεγονός ότι έχει κάνει πολλές ανατροπές μέχρι τώρα, με πιο σημαντικό και γνωστό τον εναγκαλισμό του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από ένα απαίσιο γύρο ύβρεων, εκβιασμών και κυρώσεων, φαίνεται να νοιώθει πιο όμορφα στην αγκαλιά της Μόσχας παρά της Δύσης. Παρ’ όλα αυτά όλα είναι πιθανά. Ερντογάν είναι αυτός, απρόβλεπτος και συμφεροντολόγος και πάνω απ’ όλα παράλογος.
Παρ’ όλα αυτά, η κατάθεση του υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ στη Γερουσία, δεν προμηνύει ευχάριστα νέα για την Τουρκία, εάν συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της απομάκρυνσης από τη Δύση. Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για συνεννόηση με τον Ερντογάν, αλλά πολλοί στην Ουάσιγκτον ομολογούν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φως. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Γι’ αυτό, η Αμερική ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τις χώρες γύρω από την Τουρκία και στο επόμενο στάδιο -εάν δεν αλλάξει ρότα ο Ερντογάν- θα επιχειρήσει να συζητήσει το «πρόβλημα Τουρκία» και στο ΝΑΤΟ και με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι μετά τις τουρκικές εκλογές έδειξαν να σκληρύνουν τις θέσεις τους έναντι της Τουρκίας. Η απειλή του Ερντογάν να ανοίξει τις πόρτες του φρενοκομείου και να στείλει πολλές χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη είναι καθημερινή. Για τους Ευρωπαίους θα αποτελέσει «κόλαση» η υλοποίηση της απειλής.
Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιο από τα δύο σενάρια είναι υπαρκτό. Αλλά αν είναι το πρώτο, αν όντως οι σχέσεις με την Αμερική έφτασαν σε οριακό σημείο, θα γίνουμε μάρτυρες μίας «ιστορικών διαστάσεων σύγκρουσης»… Το έχουμε ξαναπεί. Διότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με τον «μαλακό» Μπάρακ Ομπάμα που κατάπινε όλες τις προσβολές του Ερντογάν.
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

https://hellasjournal.com/2018/06/kati-periergo-symvainei-stis-scheseis-tramp-kai-erntogan-pros-symfonia-i-se-rixi/