Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Φόβοι των Σέρβων: Αν «πέσουν» τα Σκόπια, έρχεται η σειρά μας!

‘Εάν τα Σκόπια και η Ελλάδα καταλήξουν σε μια λύση, θα αυξηθεί η πίεση στη Σερβία’ είναι το άρθρο του σημερινού φύλλου της ‘Πολίτικα’ του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε μια τέτοια περίπτωση, το Βελιγράδι θα πληγεί άμεσα από τις Δυτικές Δυνάμεις,
 οι οποίες θα επιδιώξουν συμφωνία με την Πρίστινα για να αναγνωρισθεί το Κοσσυφοπέδιο στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Ντράγκομιρ Ανγκέλκοβιτς, στο άρθρο του στην ‘Πολίτικα’, «όσοι υποστηρίζουν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και είναι σύμβουλοί τους, είναι εκείνοι που θέλουν την πΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το όνομα όσο το δυνατόν πιο σύντομα».
 
Σημειώνει χαρακτηριστικά:
 
«Αν καταλήξουν σε συμφωνία τα Σκόπια και η Ελλάδα, ασφαλώς και δεν θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί θα αρχίσει να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Σερβία και μάλιστα γύρω από τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, οι ευρωατλαντικές χώρες θα κέρδιζαν συμβολικά τη μάχη που θα οδηγούσε  στην ενίσχυση της ιδέας ότι η Σερβία θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου».
 
Και ο ιστορικός Αλεξάνταρ Ράκοβιτς, γνωστός για τις αντιδυτικές του θέσεις, επεσήμανε ότι η επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, θα προσανατολίσει περισσότερο τους Δυτικούς στη Σερβία, γιατί όλα τα ανοικτά ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Βελιγράδι.
«Όταν επιλυθεί το μακεδονικό ζήτημα, οι διάφοροι τύποι δομών ασφάλειας που έχουν συμμετάσχει στην επίλυση αυτού του ζητήματος θα στραφούν προς εμάς. Με αποτέλεσμα,  ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  θα εκτεθεί περισσότερο στις πιέσεις», δήλωσε ο Ράκοβιτς.
 
 (Στοιχεία από Република Online)