Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Γερμανοί αρπάζουν θησαυρούς στις ελληνικές θάλασσες

ΔΥΤΕΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ... ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!
Ερμαια στις διαθέσεις των αρχαιοκαπήλων έχουν γίνει οι ενάλιες αρχαιότητες που υπάρχουν σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες.
 Διεθνή κυκλώματα, με έδρες κυρίως στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, οργανώνουν τα καλοκαίρια παράνομες αποστολές στην Ελλάδα με δύτες που αναλαμβάνουν να «ψαρεύουν» σπάνια αρχαία κομμάτια, λεηλατώντας ναυάγια στον βυθό.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ
Θ. Π. ΠΑΝΟΥ, Ε. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζει για περισσότερο από μια δεκαετία ότι μεγάλες γκαλερί, ιδιωτικά μουσεία ή ακόμη και πάμπλουτοι συλλέκτες - λάτρεις της αρχαίας κληρονομιάς μας χρηματοδοτούν μυστικές αποστολές με τουριστικά σκάφη που φτάνουν σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως στο Αιγαίο, μεταφέροντας επαγγελματίες δύτες, οι οποίοι εμφανίζονται ως τουρίστες, με μοναδικό σκοπό να ανασύρουν από τον βυθό όσο το δυνατό περισσότερες αρχαιότητες.
Το κόστος των αποστολών προσφέρει άμεση απόσβεση στον διοργανωτή, καθώς μοσχοπουλά άμεσα τα πολύτιμα κομμάτια που φτάνουν στα χέρια του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κυκλώματα προσεγγίζουν «πρόθυμους» αρχαιολόγους και ιστορικούς, οι οποίοι τους παρέχουν τις γνώσεις τους για θαλάσσιες περιοχές με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο Αιγαίο, και όχι μόνο, φυσικά αντί αδράς αμοιβής.
Από τη στιγμή που θα οργανωθεί η αποστολή, αρχίζει ένας ιδιότυπος μυστικός πλειστηριασμός μεταξύ των ενδιαφερομένων με το βαρύ πορτοφόλι για την αγορά των αρχαιοτήτων, οι οποίοι προκαταβάλλουν μεγάλα ποσά για τη χρηματοδότησή της. Ετσι κλείνουν τη συμφωνία, για να περάσουν άμεσα στη συλλογή τους τα ευρήματα.
Την οργάνωση και τη στελέχωση της αποστολής αναλαμβάνουν άνθρωποι που συνήθως δεν αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητά τους και δεν σχετίζονται άμεσα με την γκαλερί, το μουσείο ή τον συλλέκτη. Συνήθως, τα μέλη της αποστολής έρχονται στην Ελλάδα νόμιμα, είτε νοικιάζοντας σκάφος από εγχώριες εταιρίες είτε με δικά τους, ώστε να κάνουν τις βουτιές τους με τον μανδύα του τουρίστα.
Πληροφορίες
Τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας επιβεβαιώνουν τα αλλεπάλληλα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Γύθειο και Χανιά αντίστοιχα. Προχθές το απόγευμα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνέλαβαν στο Κολυμπάρι Χανίων ένα ζευγάρι Γερμανών που επέβαιναν στο ιστιοφόρο «Contenius Εagle» με σημαία Γερμανίας, αφού έλαβαν πληροφορίες ότι ένας από τους επιβαίνοντες είχε καταδυθεί με σκοπό να «ψαρέψει» αρχαιολογικά ευρήματα στη θαλάσσια περιοχή Χοιρονήσι.
Στο σημείο έσπευσε περιπολικό σκάφος του Α' Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, το πλήρωμα του οποίου εντόπισε το ιστιοφόρο με τους δύο Γερμανούς που είχαν στην κατοχή τους ευρήματα της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι, όπου έγινε περαιτέρω έλεγχος και βρέθηκαν 16 τμήματα πολιτιστικών αγαθών αρχαίας περιόδου.
Για τα αρχαιολογικά ευρήματα ενημερώθηκε η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ κατασχέθηκαν το ιστιοφόρο, ο καταδυτικός εξοπλισμός και οι ηλεκτρονικές συσκευές των δύο αλλοδαπών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χανίων. Να θυμήσουμε ότι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο Λιμένι της ανατολικής Μάνης οι λιμενικοί συνέλαβαν έξι Ελληνες -ηλικίας 50, 49, 47, 45, 42 και 34 χρόνων- οι οποίοι είχαν βουτήξει στη θαλάσσια περιοχή και συνέλεγαν αρχαιότητες! Οι συλληφθέντες, οι οποίοι είναι μέλη εθελοντικής οργάνωσης και έμπειροι δύτες και σπηλαιολόγοι- ισχυρίστηκαν ότι έκαναν εκπαιδευτική κατάδυση και δοκιμή του εξοπλισμού τους.
Δεν δικαιολόγησαν, όμως, την επιλογή της θαλάσσιας περιοχής όπου, μόλις 30 μέτρα από την ξηρά, υπάρχει μεγάλο ρωμαϊκό ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα.
Δείτε παρακάτω όλες τις φωτογραφίες: 




http://www.espressonews.gr/cover-story/2017/08/164290/germanoi-arpazoyn-thisayroys-stis-ellinikes-thalasses