Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Αυστρία: Στέκι των Γκρίζων Λύκων τα τζαμιά - Τουρκία: ρατσιστική η απόφαση για το κλείσιμο τους

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, αποκάλεσε ως ρατσιστική και πολιτικοποιημένη την απόφαση των αυστριακών αρχών να κλείσει επτά τζαμιά και να απελάσει δεκάδες ιμάμηδες από τη χώρα.
Το κλείσιμο των τζαμιών είναι αποτέλεσμα του λαϊκιστικού κύματος αντι-ισλαμισμού, ρατσισμού και διακρίσεων στην Αυστρία. Σκοπός αυτής της απόφασης είναι να περιθωριοποιηθεί η μουσουλμανική κοινότητα για πολιτικό κέρδος. Πρέπει να απορρίψουμε με αποφασιστικότητα αυτές τις προσπάθειες  που γίνονται να καταστήσουν τον ρατσισμό και τον αντι-ισλαμισμό κοινό και φυσιολογικό», ανέφερε ο Καλίν, σύμφωνα με το κανάλι NTV.
Η αυστριακή Der Standard αναφέρει: 
«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί να κλείσει επτά τζαμιά. Ένα από αυτά είναι της ένωσης Νιζάμ ι Αλέμ. Ο λόγος: Η αίθουσα προσευχής έγινε κέντρο των εξτρεμιστών και  των φασιστών Γκρίζων Λύκων. Επιπλέον ποτέ δεν καταχωρήθηκε, επίσημα, ως τζαμί».
Στο ίδιο δημοσίευμα ο πολιτικός επιστήμονας Τόμας Σμίντινγκερ επιβεβαίωσε τη συσχέτιση του τζαμιού ως κέντρο του  ‘ακροδεξιού κόμματος’ των Γκρίζων Λύκων, ωστόσο, εξέφρασε σκεπτικισμό εάν η πολιτική απαγόρευση μπορεί να αλλάξει τη στάση των επηρεαζόμενων. Είπε ότι ενισχύει την εντύπωση ότι το κράτος τους κατατρέχει και με αυτή τη λογική θα μπορούσαν να ριζοσπαστικοποιηθούν περισσότερο.