Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Τα καλά και συμφέροντα, οθωμανικό παζάρι και στην απ'έξω η Ελλάδα

 
Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες.
  
Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.
Τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίστηκαν ενωμένα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής με την ευκαιρία της 70ής επετείου της Συμμαχίας και να καλύψουν τις διαφορές που ήρθαν στο φως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Τουρκία.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Γουότφορντ, προάστιο του Λονδίνου.
Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στην στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, τη δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους.
Όμως, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Χθες, οι πρώτες ανταλλαγές περιστράφηκαν, όπως αναμενόταν, γύρω από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που διαπίστωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου» και ζήτησε την επανεξέταση της στρατηγικής του, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.