Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Τα μυστικά πλοκάμια της CIA στην Ουκρανία


Η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν περιορίζεται μόνο σε αμυντική βοήθεια. Περιλαμβάνει και μυστικά προγράμματα της CIA που φέρονται να έχουν στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρωσική εισβολής απο τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, για αυτό το λόγο το Κίεβο στις 12 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Παράλληλα, ο Μπερνς είχε επαφές και με την ηγεσία της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών με τις συνομιλίες να εστιάζουν στο πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής. Οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τη CIA έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, εάν η Ρωσία, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ετοιμάζεται για εισβολή.


Άλλωστε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν, εδώ και καιρό, ότι μεγάλος αριθμός ρωσικών δυνάμεων έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. To μυστικό πρόγραμμα της CIA που ανέλαβε να υλοποιήσει το Ground Department της υπηρεσίας, δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2015, μετά την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.


Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών, το πρόγραμμα της CIA, επισημαίνει άρθρο του yahoo.news άρχισε σε μυστική βάση που βρίσκεται στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ και περιλάμβανε εκπαίδευση σε πυροβόλα όπλα, τεχνικές καμουφλάζ, χερσαία ναυσιπλοΐα, τακτικές “κάλυψης και κίνησης”, συλλογή πληροφοριών και εκπαίδευση και σε άλλους τομείς.


Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA έχει επιθετικό προσανατολισμό και ένας από αυτούς υποστηρίζει ότι ο σκοπός του ήταν  εκπαίδευση η συλλογή πληροφοριών.  Ωστόσο, το πρόγραμμα περιλάμβανε, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικές τακτικές για την ενίσχυση της αποτρεπτική ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι σε μια ρωσική εισβολή. Επίσης, ένας, πρώην αξιωματούχος της CIA, επισήμανε στο yahoo.news ότι «οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν Ουκρανούς για μια εξέγερση» και τους διδάσκουν πως «να σκοτώνουν Ρώσους».


CIA και τακτικές εξέγερσης

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται, μάλιστα, να συγκέντρωσε μια ειδική ομάδα για να καθορίσει το πώς η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ουκρανική εξέγερση, εάν η Ρωσία ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή. Η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων που θα μπορούν να προκαλέσουν μια εξέγερση δεν είναι το ίδιο με την ενεργή υποστήριξη μιας εξέγερσης εάν αυτή συμβεί μετά από μια ρωσική εισβολή.


  Ουκρανικό: Δίνουν χώρο στη διπλωματία ΗΠΑ και Ρωσία

Αν και το μυστικό πρόγραμμα της CIA, δεν φαίνεται, οπως ισχυρίζονται κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, να είχε στόχο την προετοιμασία για μια εξέγερση, εν τούτοις περιλάμβανε εκπαίδευση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. Η εκπαίδευση εστιάστηκε και σε τεχνικές πτυχές όπως το να δείξει στους Ουκρανούς πώς να διατηρούν ασφαλείς επικοινωνίες πίσω από τις γραμμές του εχθρού ή μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον πληροφοριών.


Όμως, οι παραστρατιωτικοί της CIA στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρώην στέλεχός της, έχουν «ένα πολύ μικρό αποτύπωμα» και βοηθούν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων σε «δυνητικούς κρίσιμους κόμβους στους οποίους μπορεί να επικεντρωθούν οι Ρώσοι» εάν η Μόσχα επιδιώξει εισβολή . Επισημαίνεται, ότι το πρόγραμμα της CIA δεν απαιτούσε, ούτε έλαβε, νέα προεδρική εντολή για χρηματοδότηση. Ωστόσο, η τότε κυβέρνηση Τραμπ διεύρυνε, κατόπιν παρότρυνσης του Κογκρέσου, τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυξάνοντας τον αριθμό των ουκρανικών ομάδων που μεταφέρονταν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.


Πρώην ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριώ , επισήμανε στο άρθρο του yahoo.news ότι «εάν οι Ρώσοι εισβάλουν, αυτοί θα είναι η πολιτοφυλακή σας, οι ηγέτες των εξεγερμένων σας… Εκπαιδεύουμε αυτά τα παιδιά εδώ και οκτώ χρόνια. Είναι πραγματικά καλοί μαχητές. Εκεί το πρόγραμμα της CIA θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο… Με τα χρόνια, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της CIA έγιναν πολύ αποτελεσματικά»


Ανησυχίες για διπλούς πράκτορες

Όμως, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μια μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή. Επιπλέον, εκτιμάται ότι ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει, σε αυτή την περίπτωση να κρατήσει επ’ αόριστόν νέες περιοχές που ενδέχεται να περιέλθουν στον έλεγχό της  Η αιτία έχει να κάνει με την σκληρή αντίσταση που θα επιδείξουν Ουκρανοί αντάρτες.


Επισημαίνεται ότι η συνεργασία της CIA με τους Ουκρανού αντιμετώπισε και σημαντικές απειλές. Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι εξαιτίας της ύπαρξης ρωσικού ιστού κατασκοπείας εντός των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το μυστικό πρόγραμμα της CIA ήταν πολύ πιθανό να έχει ανακαλυφθεί από τη Ρωσία.


Ανώτατοι αξιωματούχοι της πρώην κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν τις ανησυχίες τους για τη ρωσική διείσδυση στο πρόγραμμα με τους Ουκρανούς ομολόγους τους. Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζοντας καλά το θέμα, προσπάθησαν να ελέγξουν τους εκπαιδευόμενους στις ΗΠΑ για να εξολοθρεύσουν τους διπλούς πράκτορες. Οι αξιωματούχοι της CIA πίστευαν, από την πλευρά τους, ότι οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί γίνονταν στόχος των Ρώσων μόλις επέστρεφαν από τη βάση των ΗΠΑ στην πατρίδα τους και ότι Ρώσοι πράκτορες που βρίσκονταν εντός των ουκρανικών υπηρεσιών τους αναζητούσαν για τους εκτελέσουν.

https://slpress.gr/diethni/ta-mystika-plokamia-tis-cia-stin-oykrania/