Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Εντάσσεται στην ανοιχτή εισαγγελική έρευνα για τις ΜΕΘ


Η μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις θα ενταχθεί στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό

Η μελέτη που εκπόνησαν ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρος Λύτρας, εντάσσεται πλέον στην ευρύτερη έρευνα που διενεργεί εδώ και καιρό η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις θα ενταχθεί στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας, είναι η διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.

Στη μελέτη τους οι κ.κ. Τσιόδρας και Λύτρας κατέγραψαν τις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη covid-19 στις ΜΕΘ αλλά κι εκτός ΜΕΘ, στις περιπτώσεις διασωληνωμένων, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 και ανέλυσαν τις πιθανότητες μοιραίας έκβασης των ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ.

https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1192647/meleti-tsiodra-lutra-edassetai-stin-anoihti-eisaggeliki-ereuna-gia-tis-meth/