Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Πατριάρχης Μόσχας: «Εκκλησία που εντάσσεται στο σχίσμα χάνει τη Θεία Χάρη»

 

Η ιστορία γνωρίζει πολλά παραδείγματα τέτοιας αποστασίας


Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κατά τη Θεία Λειτουργία των Θεοοφανείων στη Σκήτη του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, αναφέρθηκε στην κρίση που δημιουργήθηκε στην ορθοδοξία από την νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένα συγκεκριμένο τμήμα του Ορθόδοξου Κόσμου να μετακινηθεί στο στρατόπεδο των σχισματικών.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι: «Γνωρίζουμε ότι όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά ακόμη και ολόκληρες Εκκλησίες μπορεί να απομακρύνονται από τον Θεό και στερούνται τη χάρη Του. Η ιστορία γνωρίζει πολλά παραδείγματα τέτοιας αποστασίας, όταν ολόκληρες χριστιανικές κοινότητες αποχώρησαν από την πίστη, διαστρέβλωσαν την αληθινή πίστη, μπήκαν σε σχίσματα, ενώθηκαν με άνθρωποι που δεν είχαν το δωρεά της Θείας Χάριτος.

Ακόμα και σήμερα υπάρχει η απειλή, ότι ένα τμήμα της Ορθοδοξίας, υπό την πίεση ισχυρών εξωτερικών δυνάμεων, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία, μπορεί να πληγωθεί από αυτό το αμάρτημα και να φύγει από την Πηγή της αιώνιας ζωής σε ένα τόπο όπου υπάρχει μόνο μια ιεροτελεστία, αλλά δεν υπάρχει σωτηρία».

Επίσης έκανε έκκληση σε όσους ακόμα προβληματίζονται με ποιον να είναι, με την Εκκλησία ή με το σχίσμα.

"Αδερφοί και αδερφές, δεν είναι απλώς μια ανθρώπινη επιλογή, δεν είναι επιλογή για παράδειγμα ενός τόπου διαμονής, ή η επιλογή του πού θα πάτε - δεξιά ή αριστερά. Είναι η επιλογή της οδού προς τη σωτηρία ή της οδού προς την καταστροφή, γιατί το μονοπάτι που μας οδηγεί μακριά από τη μοναδική Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, μας στερεί τη χάρη του Θεού» - τόνισε κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας.

Πηγή: interfaxreligion - Μετάφραση: Oukraniko.blogspot.com

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/47979-patriarxis-mosxas-ekklisia-pou-entassetai-sto-sxisma-xanei-ti-theia-xari