Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

NYT: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

 

Όπως σημείωσαν οι συντάκτες της μελέτης, κανείς στην ιστορία δεν προσπάθησε ποτέ να επιβάλει τόσο εκτεταμένες κυρώσεις σε μια τόσο μεγάλη οικονομία.

Οι αντιρωσικές κυρώσεις που έχουν προετοιμάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης με την Ουκρανία μπορούν να αποτελέσουν ορατή απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό αναφέρεται στην ανάλυση που ετοίμασαν οι New York Times.

Όπως σημείωσαν οι συντάκτες της μελέτης, κανείς στην ιστορία δεν προσπάθησε να επιβάλει τόσο εκτεταμένες κυρώσεις σε μια τόσο μεγάλη οικονομία. Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε χάος στις οικονομίες των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι μια τέτοια κίνηση των ΗΠΑ θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σοβαρά αντίποινα από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.


«Η ιστορία δείχνει ότι η χώρα δεν τα παρατάει εύκολα και η ανθεκτικότητα είναι σημαντικό μέρος της εθνικής της ταυτότητας. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι επίσης οδυνηροί για την ιδέα ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι τιμωρούν τον ρωσικό λαό, μια αντίληψη που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το αντιαμερικανικό αίσθημα.


Νωρίτερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διεθνή οικονομία και ανταγωνιστικότητα, σχολίασε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Σημείωσαν ότι στοχεύουν στη μείωση του βιομηχανικού δυναμικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο να πλήξουν την οικονομία της χώρας. 

tvzvezda.ru