Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

O πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής δολοφονήθηκε! «δεν υπήρχε κανένας εκρηκτικός αντικλεπτικός μηχανισμός εγκατεστημένος σε αυτό».

Η κόρη του πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην Τσεχία δεν πιστεύει ότι ήταν ατύχημα ο θάνατός του
Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Πράγα «δολοφονήθηκε», υποστήριξε η κόρη του την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τον θάνατό του σε μια μυστηριώδη έκρηξη που προκλήθηκε όταν άνοιξε το χρηματοκιβώτιο στην κατοικία του.
Η τσέχικη Αστυνομία είχε εκτιμήσει ότι η έκρηξη η οποία σκότωσε τον πρεσβευτή Τζαμάλ αλ Τζαμάλ
θα μπορούσε να έχει προκληθεί από απρόσεκτο χειρισμό κάποιου αντικλεπτικού μηχανισμού που ήταν πιθανόν τοποθετημένος στην πόρτα του χρηματοκιβωτίου. Εσπευσε δε να προσθέσει ότι «δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως μια επίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ερευνητές ανακάλυψαν όπλα που δεν είχαν δηλωθεί στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστινιακής Αρχής και ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας δήλωσε ότι θα απαιτήσει εξηγήσεις.

Ο Τζαμάλ υπέστη μοιραία τραύματα στο κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά από την έκρηξη που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά.

Η 30χρονη κόρη του, Ράνα αλ Τζαμάλ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Πιστεύουμε ότι ο πατέρας μου δολοφονήθηκε και ότι ο θάνατός του είχε προσχεδιαστεί και δεν ήταν ένα ατύχημα. Πώς; Δεν το γνωρίζουμε και αυτό είναι που θέλουμε να μάθουμε».

Ο Τζαμάλ βρισκόταν στην Πράγα μόλις από τον Οκτώβριο, όμως είχε υπηρετήσει προηγουμένως στη διπλωματική αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής για δύο δεκαετίες, από τα μέσα του 1980, εξήγησε η κόρη του.

Χρησιμοποιούσε μάλιστα -αντίθετα από ότι αρχικά ειπώθηκε- το ίδιο χρηματοκιβώτιο κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, αυτό όμως είχε παραμείνει στην Πράγα όταν εκείνος έφυγε, προσέθεσε η 30χρονη μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής προετοιμάζεται να μεταφερθεί σε νέα πρεσβεία και κατοικία, που θα στεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα. Ο Τζαμάλ σκοτώθηκε στο νέο κτίριο της νέας πρεσβείας και κατοικίας.

«Είχαν αδειάσει το χρηματοκιβώτιο και το είχαν μεταφέρει στο σπίτι. Ο πατέρας μου τοποθετούσε έγγραφα μέσα και ήταν ανοικτό» τόνισε η Ράνα αλ Τζαμάλ. «Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς το χρησιμοποιούσε».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η μητέρα της, που ήταν παρούσα την ώρα της έκρηξης, της είπε ότι το χρηματοκιβώτιο δεν είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Ο εκπρόσωπος της αποστολής των Παλαιστινίων, Ναμπίλ αλ Φάχελ, δήλωσε ότι «το χρηματοκιβώτιο χρησιμοποιείτο σε καθημερινή βάση για να φυλάσσονται χρήματα και έγγραφα» και ότι «δεν υπήρχε κανένας εκρηκτικός αντικλεπτικός μηχανισμός εγκατεστημένος σε αυτό».

tanea.gr