Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Καταστρέφουν και την τελευταία ελπίδα ανάπτυξης. Κλείνουν οτιδήποτε Ελληνικό και τα παραδίδουν σε Ισραηλινά χέρια

 ΕΛΒΟ τέλος - Μένει η δικαστική απόφαση για την εκκαθάριση
Συζητήθηκε στο Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η αίτηση του ελληνικού δημοσίου να τεθεί η ΕΛΒΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
 Η απόφαση θα εκδοθεί εντός τριών ημερών και θεωρείται τελεσίδικη.
Κατά τη διάρκεια της επ' ακροατηρίου συζήτησης, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου, διά των μαρτύρων τους, εξήγησαν τους λόγους που η βιομηχανία πρέπει να οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Εκείνο που τονίστηκε ήταν ότι η εταιρεία παράγει μόνο ζημίες, που κατά την 7ετία 2006-2013 έφτασαν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ κανένα από τα επενδυτικά πλάνα που εκπονήθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν οδήγησαν σε αναθέσεις έργων και συμβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, στέλεχος της «Αttica Bank», στην οποία απευθύνθηκε το δημόσιο αναζητώντας επενδυτή, κατέθεσε ότι έγιναν επαφές μέσω των επενδυτικών τραπεζών «Morgan Stanley» και «Citi», όπως και με γερμανικές εταιρείες -συνεργαζόμενες με την ΕΛΒΟ- δίχως όμως αυτές να καταλήξουν, αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας (33 εκατ. ευρώ προς τράπεζες και 15 εκατ. ευρώ προς άλλους πιστωτές), αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο μάρτυρας, η ΕΛΒΟ, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη, χρειάζεται ετήσιο τζίρο ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Παρέμβαση στο δικαστήριο έκαναν, από την πλευρά τους, και οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, που έδωσαν μαζικά το "παρών" από νωρίς στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Στην τοποθέτησή τους, κατέστησαν το Δημόσιο ως υπαίτιο για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία, όπως τόνισαν, έχει περιέλθει η εταιρεία, επισημαίνοντας ότι η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία της εφόσον είχε καταβληθεί το υπόλοιπο των 7,5 εκατ. ευρώ από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά και τα 7,2 εκατ. ευρώ που οφείλει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης από το 2009 για εκτελεσμένα έργα.

Αναφέρθηκαν ακόμη στις μειώσεις των τελευταίων ετών, στις μισθολογικές περικοπές, αλλά και σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ για τη δυνατότητα ανάληψης έργων που θα ενισχύσουν τον εξαγωγικό της χαρακτήρα.
Τόνισαν δε, ότι στους εργαζόμενους οφείλονται μισθοί σχεδόν πέντε μηνών.
Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία παρακολούθησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ.), δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, όπως κι ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
http://www.onalert.gr/stories/elvo-telos-menei-i-dikastiki-apofasi-gia-tin-ekkatharisi


Ισραηλινό "μπάσιμο" στην ελληνική αμυντική βιομηχανία
 Οι Ισραηλινοί “μπαίνουν” στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου, μετά από την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ.

“Αποτελεί πλέον γεγονός η προώθηση της Αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Καταρτίζουμε τις επιτροπές των ειδικών και των υπηρεσιακών αρμοδίων για να προχωρήσουμε σε συνεργασία και στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Πολύ σύντομα θα γίνει και η διακυβερνητική διάσκεψη, κυβέρνηση προς κυβέρνηση, με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς, όπου βεβαίως θα φανούν και τα αποτελέσματα της συνεργασίας και στο δικό μας τομέα αλλά και σε άλλους τομείς”, δήλωσε ο Π.Παναγιωτόπουλος,μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ποια θα είναι η μορφή αυτής της συνεργασίας; Προς το παρόν το μόνο χειροπιαστό στοιχείο που υπάρχει είναι η πρόθεση των ισραηλινών να εισέλθουν στα ΕΑΣ για την κατασκευή οβίδων τεθωρακισμένων. Αλλά είναι βέβαιο ότι το ισραηλινό ενδιαφέρον δεν θα σταματήσει σ΄ αυτό.