Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Γέρων Εφραίμ: Έιναι της μόδας η αθεϊα

Το βαθύτερο νόημα του πνευματικού αγώνα κάθε Χριστιανού ανέλυσε απόψε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στον χώρο εκδηλώσεων "ΕΛΑΙΩΝ LOFT" ο ηγούμενος της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.
Πάνω από 600 άτομα, συμπεριλαμβανομένων του Μητροπολίτη Δωδώνης, του πολιτευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη και του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, άκουσαν τον Γέροντα Εφραίμ να στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και να αναφέρει μεταξύ άλλων στην μεστή νοημάτων ομιλία του πως "σήμερα είναι της μόδας η αθεϊα"... Συνάμα, ο Γέρων Εφραίμ σχολίασε δεικτικά πως "η Ελλάδα μπορεί να μην κυβερνήθη από τον κομμουνισμό όπως η Σερβία ή η Ρωσία, αλλά τραυματίσθη από αυτόν"!
Με φόντο την φωτισμένη Ακρόπολη ο ηγούμενος Εφραίμ διατυμπάνισε για πολλοστή φορά πως "η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας"
Αναλυτικότερα:
"Ειναι μεγάλο πράγμα να αποδέχεται κανείς την Εκκλησία , να ακολουθεί το λειτουργικό πρόγραμμα της Εκκλησίας. Να πείθεται στα εντάλματα των Αγίων Πατέρων" επισήμανε και ανέφερε ακόμη πως "Συλλαμβάνομε επ΄ αυτοφόρω ανθρώπους που είναι μέλη της Εκκλησίας να εργάζονται κατά το δοκούν"

Χαρακτήρισε σφάλμα αυτό που κάνουν κάποιοι, οι οποίοι με δικαιολογίες απορρίπτουν ή αναβάλλουν την εξομολόγηση και τόνισε: "Ενώ ζούμε στην Εκκλησία δεν μας αρέσει να ακολουθούμε τα εντάλματα της Εκκλησίας.Είναι μια μόδα των νέων. Δε γίνεται έτσι όμως. Αν είσαι υπάλληλος σε μια υπηρεσία, και πεις ότι δεν ακολουθείς αυτά που πρέπει θα απολυθείς από την υπηρεσία.
Όποιος θέλει να είναι στην Εκκλησία υπάγεται σε εντολές. Οι εντολές δεν είναι ένας κατάλογος που σε βοηθά να γίνεις ηθικιστής αλλά ουσιαστικά είναι ένα μυστήριο. Τηρώντας τις εντολές λαμβάνεις τη Θεία Χάρη. Όπως έλεγε ο Γέρων Παϊσιος η εκκλησία έχει ένα θησαυρό, την εμπειρία της και μπορεί η καρδιά του ανθρώπου να γευτεί την εμπειρία αυτή"

Διευκρίνισε πως δίκαιος είναι ο απαθής, ο απηλαγμένος από την αμαρτία και συμπλήρωσε:
"Η Αγιότητα είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει το Ευαγγέλιο για αυτό ερμηνεύτηκε εκ των Αγίων Πατέρων....Μπες στο πνεύμα των πατέρων και τότε διάβασε και το Ευαγγέλιο....Αν ακολουθούμε τους Αγίους είμαστε σε ασφαλή οδό".
Προειδοποίησε πως πολλές φορές η πλάνη μιμείται την χάρη και για αυτό επισήμανε ότι χρειαζόμαστε αληθινούς πατέρες, όχι αυτούς που κάνουν.... θαύματα αλλά τους έχοντες την διάκριση των πνευμάτων. "Σε τέτοιους διακριτικούς πατέρες χρειαζόμαστε να ακουμπήσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη πως το Α και το Ω για κάθε Χριστιανό είναι η παρουσία στη Θεία Λειτουργία και συνέχισε λέγοντας πως "Η ψυχή είναι υγιής όταν ποθεί το Θεό"
Με λύπη διαπίστωσε πως "Σήμερα οι άνθρωποι δεν προσεύχονται...Κατάντησαν αδύναμοι πνευματικά γιατί δεν προσεύχονται .
Δυστυχώς για κάποιους ο αγιασμός, το να αγιάζει κανείς δηλαδή, είναι γραφικό πράγμα ...Οι άνθρωποι αυτοκτονούν γιατί δεν υπάρχει εσωτερική δύναμη, αυτήν που προσφέρει η Εκκλησία"

Για τον δε μοναχό είπε πως αυτός "τρέφεται από τη γεύση της Θείας Χάριτος και τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος"

Κλείνοντας σημείωσε πως "ελευθερία δεν είναι να πάω όπου θέλω και να κάνω ό,τι θέλω. Ελευθερία είναι η ελευθερία από τα πάθη. Ελεύθερος είναι εκείνος που γνωρίζει το Χριστό"...


agioritikovima.gr