Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Λαβρόφ προς Δύση: Σταματήστε να παίζετε με την Ουκρανία

Προειδοποιώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Ουκρανία κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αναμειγνύονται στην πολιτική κρίση στη χώρα.
Η Μόσχα, η οποία βλέπει την πρώην σοβιετική Δημοκρατία ως τμήμα της παραδοσιακής σφαίρας επιρροής της, παρακολουθεί με νευρικότητα την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση γίνονται όλο και πιο βίαιες.
«Μέλη ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έσπευσαν στην πλατεία Μεϊντάν (την κεντρική πλατεία του Κιέβου) και πήραν μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» σε μια χώρα με την οποία έχουν διπλωματικές σχέσεις, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Λαβρόφ και συνέχισε: «Αυτό είναι απλώς απρεπές».
Αν και ο Ρώσος αξιωματούχος δεν... αναλώθηκε στην αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων, τον Δεκέμβριο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ο Γερμανός τότε υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επισκέφθηκαν τους διαδηλωτές.
Προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο», ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ακόμη πως «υπάρχουν πληροφορίες πως μέρος όλης αυτής της αντίδρασης υποκινήθηκε από το εξωτερικό».
Διαδηλωτές έχουν καταλάβει εδώ και δύο μήνες την πλατεία στο κέντρο του Κιέβου, όπως και κάποια δημόσια κτήρια. Εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκρούσθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας με την αστυνομία, ρίχνοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες που αποσπούσαν από τους λιθόστρωτους δρόμους εναντίον των αστυνομικών.
Επίσης, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση, τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί στις συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης στο Κίεβο από την Κυριακή.
Χθες, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της ουκρανικής κυβέρνησης και τίθενται σε ισχύ οι νέοι νόμοι που καθιστούν αυστηρότερες τις κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών και η υιοθέτηση των οποίων, την περασμένη εβδομάδα, πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
(ΠΗΓΕΣ: BBC-REUTERS-AFP-ΑΠΕ)