Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Παιδικά τείχη θα χρησιμοποιήσουν οι τζιχαντιστές, το τελευταίο τους χαρτί στις πόλεις οχυρά της Συρίας

Τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν αποκλειστεί στη Φαλούτζα και κινδυνεύουν με αναγκαστική στρατολόγηση από τους τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη, την οποία πολιορκούν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις,
ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία (Unicef).
Έχοντας σφίξει τον κλοιό εδώ και μήνες γύρω από τη Φαλούτζα, τη σουνιτική πόλη που έγινε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους το 2014, οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν μεγάλη επιχείρηση στις 23 Μαΐου για την ανακατάληψη της πόλης που βρίσκεται 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Τη Δευτέρα οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη όπου αντιμετωπίζουν μεγάλη αντίσταση από τζιχαντιστές.
"Η UNICEF εκτιμά ότι τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν παγιδευτεί στην πόλη. Ανησυχούμε για την προστασία των παιδιών αυτών που είναι αντιμέτωπα με την ακραία βία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ Πίτερ Χόκινς.
Οι λίγοι κάτοικοι που εγκατέλειψαν το κέντρο της πόλης μετά την έναρξη της επιχείρησης μιλούν για έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων. Και οι εκατοντάδες οικογένειες που κατάφεραν να βγουν από περιοχές γύρω από τη Φαλούτζα όπως και οι κάτοικοι που παραμένουν εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, διαμαρτυρήθηκαν για τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης.
"Τα παιδιά κινδυνεύουν με αναγκαστική στρατολόγηση στη μάχη και με αποχωρισμό από την οικογένειά τους", είπε ο Χόκινς. "Τα παιδιά που έχουν στρατολογηθεί αναγκάζονται να φέρουν όπλα για να μάχονται σε έναν πόλεμο ενηλίκων. Η ζωή τους και το μέλλον τους είναι σε κίνδυνο".
Η UNICEF επανέλαβε τις εκκλήσεις της προς όλες τις πλευρές για την προστασία των παιδιών, τη διάνοιξη ασφαλών περασμάτων ώστε να επιτραπεί στους πολιορκημένους άμαχους, που υπολογίζονται σε 50.000, να βγουν από την πόλη η οποία βρίσκεται στη μεγάλη δυτική επαρχία 'Ανμπαρ.
Ο ΟΗΕ κατηγόρησε το ΙΚ ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη μάχη του κατά των ιρακινών στρατευμάτων. Οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζονται από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό.
briefingnews.gr