Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 'ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ'


Με τη δικαιολογία ότι το φορτηγό πλοίο Αρίων, ελληνικού νηολογίου, προσπαθούσε να φτάσει χωρίς άδεια στη Γάζα, που τελεί υπό αποκλεισμό από τον ισραηλινό στρατό κατελήφθη από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Το πλοίο αυτό δραστηριοποιείται από το διεθνές κίνημα "Ελευθερώστε τη Γάζα". "Οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο Αρίων, ελληνικού νηολογίου, το οποίο προσπαθούσε να φτάσει χωρίς άδεια στη Γάζα", αναφέρεται στην ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων, στην οποία γίνεται λόγος για το πλήρωμα και τους επιβάτες που τελούν υπό κράτηση.
Προηγουμένως το πλοίο, που δεν πειθάρχησε στις εντολές των Ισραηλινών να αλλάξει πορεία και να κάνει μεταβολή, χρειάστηκε να περικυκλωθεί από πέντε σκάφη του ισραηλινού ναυτικού, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ.To ελληνικό ΥΠΕΞΑπαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη σύλληψη του σκάφους "Αρίων", ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας , είπε τα εξής : "Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν κάθε νόμιμη δραστηριότητα μη κυβερνητικών οργανώσεων πρέπει να είναι ελεύθερη. Ταυτόχρονα είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενέχει η σχεδιαζόμενη προσπάθεια διέλευσης από τη θαλάσσια κλειστή στρατιωτική ζώνη που έχει καθορίσει το Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας.
Μόλις πληροφορηθήκαμε τη σύλληψη του ελληνικής σημαίας σκάφους «Αρίων», στο οποίο δεν επιβαίνουν Έλληνες πολίτες, προβήκαμε σε διάβημα προς την ισραηλινή πλευρά με το οποίο ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του σκάφους, του πληρώματος και των επιβατών. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες".