Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ


Κάτω από το τραπέζι ποιο θέμα απασχολεί του οικουμενιστές; φυσικά η ψευδοένωσης με τους δυτικούς.

Άρχισε από προχθές τις εργασίες της, στο Ορθόδοξο κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης, η Δ' Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη. Η διάσκεψη αυτή είναι Προπαρασκευαστική και στόχο έχει να προετοιμάσει τη Μεγάλη και Ιερά Σύνοδο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία σχεδιάζεται να συγκληθεί στο άμεσο μέλλον, για να εξετάσει όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία συσσωρεύτηκαν στο πέρασμα των αιώνων που διήλθαμε από την τελευταία Οικουμενική Σύνοδο. Τα θέματα αυτά απαιτούν ουσιαστικές λύσεις και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενότητας και την αποφυγή των διαιρέσεων στους κόλπους της ενωμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας.Για λόγους καθαρά ιστορικούς αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό τρεις Πανορθόδοξες Διασκέψεις: Η Πρώτη το 1976, η Δεύτερη το 1982 και η Τρίτη το 1986 και παράλληλα πέντε Προπαρασκευαστικές επιτροπές, με την Πρώτη να συνεδριάζει στη Γενεύη το 1971, τη Δεύτερη το 1986, την Τρίτη το 1990, την Τέταρτη το 1993 και την Πέμπτη το 1999. Όλες οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ορθόδοξο κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Ελβετίας, εκτός από την Πρώτη Προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε στη Γενεύη.
Τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε μια διακοπή της σύγκλησης των συνεδριάσεων και των εργασιών της προπαρασκευαστικής επιτροπής και αυτό οφείλετο σε επιπλοκή που παρουσιάστηκε στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Ρωσίας, για το θέμα του εκκλησιαστικού συστήματος της Εσθονίας. Η συνάντηση των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2008, βοήθησε στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ανανεωθεί η Διορθόδοξη συνεργασία για την προετοιμασία της Συνόδου. Προς τούτο, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί, το Δεκέμβριο του παρόντος έτους, τακτική συνεδρίαση της Διορθόδοξης προπαρασκευαστικής Επιτροπής.Η παρούσα Τέταρτη Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη, η οποία ολοκληρώνει τις εργασίες της το Σάββατο 13 Ιουνίου αναμένεται ότι, εκτός των άλλων, θα εξετάσει και το ακανθώδες θέμα του Εκκλησιαστικού συστήματος της Ορθόδοξης Διασποράς, ένα ζήτημα που προκαλεί τριγμούς και εντάσεις στην Ορθόδοξη ενότητα.
Πρόκειται για ένα από τα μείζονα πνευματικά γεγονότα της εποχής μας και δημιουργήθηκε εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων του 19ου και κυρίως του 20ού αιώνα. Το ζήτημα της καθιέρωσης μιας κανονικής οργάνωσης της διασποράς, δηλαδή των κοινοτήτων που, ακριβώς, ευρίσκονται πέραν των συνόρων των παραδοσιακών Αυτοκέφαλων ή Αυτόνομων Εκκλησιών, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης και είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα την απασχολήσουν.Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του προς εκπροσώπους των ελλαδικών μέσων ενημέρωσης ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τασσόμαστε με όσα προβλέπουν οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Τασσόμαστε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει το συντονιστικό ρόλο στην Ορθοδοξία».