Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ


Κωνσταντινούπολη- Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν στις 4 Ιουλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος. Η συνάντηση κορυφής, όπως χαρακτηρίζεται για την Ορθοδοξία, θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο προκαθημένων, έξι μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του κ. Κυρίλλου στον θρόνο της Εκκλησίας της Μόσχας. Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας θα παραμείνει τρεις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια των οποίων, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, θα προσπαθήσει να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης που κυριάρχησαν στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών τις τελευταίες δεκαετίες. Κορυφώθηκαν πολλές φορές όταν ο προκάτοχός του μακαριστός Αλέξιος έφτασε στο σημείο στις αρχές του 2000 να διακόψει ακόμη και τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Ως και τον παρελθόντα Ιούλιο είχαν ανταλλάξει με τον κ.κ. Βαρθολομαίο σκληρές επιστολές μέσα από τις οποίες διαφαινόταν ο κίνδυνος σχίσματος. Η υπόθεση της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τότε αλλά και σήμερα, όπως εκτιμάται, επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» επί τας κεφαλάς των δύο προκαθημένων, αφού πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, τόσο για την κυβέρνηση της χώρας όσο και για τα δύο Πατριαρχεία. Οι σχισματικές Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ουκρανίας επιδιώκουν την αναγνώρισή τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο Μόσχας αρνείται μέχρι στιγμής να δεχθεί οποιαδήποτε λύση σε ότι επικρατεί στην ψευδοένωση Βατικανού και ορθοδοξίας .Οι πολιτικοί της χώρας είναι μοιρασμένοι στα δύο με τον Βίκτορ Γιουσένκο να στηρίζει με πράξεις του, πολλές φορές εμφανώς, τους σχισματικούς και την κυρία Γιούλια Τιμοσένκο να «αλληθωρίζει» προς την πλευρά της Μόσχας. Στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Κύριλλος θα συνοδεύεται από τους ικανότερους και σκληρότερους διαπραγματευτές που διαθέτει.
Πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, διάδοχο του κ. Κυρίλλου στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, και δύο πανίσχυρους εγγάμους κληρικούς, τους πρωτοπρεσβύτερους Νικόλαο Μπαλασόφ , αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, και Ιγκορ Γιακιμτσούκ, γραμματέα της επιτροπής για τις διορθόδοξες σχέσεις. Επίσης τον Πατριάρχη Μόσχας θα συνοδεύει στο ταξίδι του και ο διάκονος Βλαντίμιρ Ναζάρκιν, υπεύθυνος για το πρωτόκολλο του Πατριαρχείου Μόσχας. Πρόκειται για έναν κληρικό που έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν αστειεύεται καθώς η κάθε κίνηση και η κάθε στάση του στο εκκλησιαστικό πρωτόκολλο παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, θα καταβάλει από την πλευρά του κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Το γεγονός, προσθέτουν, ότι οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Κύριλλος γνωρίζονται επί πολλές δεκαετίες θα συμβάλει στην εξεύρεση ενός τρόπου διαλόγου μεταξύ τους.