Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


Στη φωτογραφία ο κ. Παπούλιας καταθέτει στεφάνι στο «Μνημείο Μαρτύρων».Με τη φράση «Εμείς εδώ στη Συρία δεν φοβόμαστε να δηλώσουμε ότι είμαστε χριστιανοί», ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος Χαζίμ Δ’, υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο κτίριο του Πατριαρχείου, στην παλιά πόλη της Δαμασκού, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.Οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας (σε σύνολο 16 εκατ. κατοίκων), επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Παπούλια. Πολλοί εξ΄αυτών είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Πατριαρχείου και τον χειροκρότησαν, ενώ χορωδία αγοριών και κοριτσιών έψαλλε εκκλησιαστικά άσματα στην ελληνική γλώσσα.Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη θρησκευτική ανοχή που υπάρχει στη Συρία και χαρακτήρισε του ορθόδοξους της χώρας αυτής μέρος της παγκόσμιας οικογένειας των ορθοδόξων.
«Είμαστε μαζί σας, είμαστε συγκινημένοι, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για όσα κάνετε για την ενότητα της πίστης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Ιγνάτιο και πρόσθεσε: «Το πρωί είχα συνάντηση με τον πρόεδρο Άσαντ και με παρακάλεσε να σας διαβιβάσω την αγάπη και την μεγάλη εκτίμησή του για εσάς προσωπικά και το ποίμνιό σας. Αγαλλίασα γιατί άκουσα αυτά τα λόγια για έναν ιεράρχη της ορθόδοξης εκκλησίας εδώ στα βάθη της Ανατολής».Πρόεδρος και Πατριάρχης αντάλλαξαν δώρα, με τον κ. Ιγνάτιο να δωρίζει μια εικόνα της Παναγίας και τον κ. Παπούλια μια ασημένια πλακέτα με τους Δώδεκα Αποστόλους.Δείπνο Άσαντ προς τιμήν του κ. ΠαπούλιαΑργά το βράδυ, ο κ. Παπούλιας παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Άσαντ και μεταξύ άλλων, αντιφωνώντας τον Σύριο Πρόεδρο, εξέφρασε μεταξύ άλλων τη χαρά του γιατί, επί των ημερών τους, «οι παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι τόσο στενοί όσο εξαίρετο είναι και το επίπεδο των διμερών σχέσεων».
Ο κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πατέρα του σημερινού Προέδρου, ηγετική φυσιογνωμία στον αραβικό κόσμο Χαφέζ αλ Άσαντ, λέγοντας πως η ηγετική του φυσιογνωμία και διορατικότητα έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στη σφυρηλάτηση των στενών δεσμών φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς. Στο ίδιο πνεύμα προσφώνησε τον κ. Παπούλια και ο κ. Άσαντ υπογραμμίζοντας τη θέληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τις θέσεις της στο Μεσανατολικό.Ο κ. Παπούλιας συνεχίζει σήμερα το επίσημο πρόγραμμά του στη Δαμασκό με συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής κ.α., ενώ αύριο θα μεταβεί στο Χαλέπι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ