Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ


Παρίσι - Η Επισκοπή Κορσούνσκι του Πατριαρχείου Μόσχας στην Γαλλία, με έγγραφο της προς την Γραμματεία της Δ΄ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης στο Σαμπεζύ,κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ενέργειες που αποτελούν απειλή για την Ορθοδοξία της Γαλλίας.
«Συγχρόνως υπάρχουν επιπλέον πραγματικές απειλές στην Ορθοδοξία της Γαλλίας που μας κάνουν όλους να σκεφτόμαστε βαθύτατα για το μέλλον της, δεδομένου ότι βλέπουμε όλο και περισσότερο ανησυχητικές τάσεις» αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Μητρόπολης Κορσούνσκι προς την Γραμματεία της Δ΄ Πανορθόδοξης Διάσκεψης, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες δύο ορθόδοξες δικαιοδοσίες είναι ενεργές στην Γαλλία, που και οι δύο αυτοχαρακτηρίζονται ως Ρωσικές – Πατριαρχείο Μόσχας, Μητρόπολη Κουρσούνσκι και η Εξαρχία ενοριών της Ρωσικής Παράδοσης της Δυτικής Ευρώπης, υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Καθ΄όλη την διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, έχουμε δει μια όλο και αυξανόμενη τάση της μιας δικαιοδοσίας, αυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις βάρος της Συνοδικότητας που είναι συνυφασμένη με την Ορθόδοξη Εκκλησία» συνεχίζει το μήνυμα της Επισκοπής Κορσούνσκι.Ο λόγος αυτού του μηνύματος, ήταν η άρνηση του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Πρόεδρου του Συμβουλίου των Ορθοδόξων Επισκόπων στη Γαλλία, να συμπεριλάβει έναν Ιεράρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Εξωτερικού σε αυτό το σώμα.Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο δηλώνει ότι η Συνέλευση «γίνεται όλο και περισσότερο ένα εργαλείο για την μια δικαιοδοσία, έτσι ώστε να επιτύχει τους στόχους της, δεδομένου ότι ο Εκπρόσωπος του είναι μόνιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου».
Η Μητρόπολη Κορσούνσκι του Πατριαρχείου Μόσχας, τονίζει ακόμη ότι «είναι απαραίτητο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου να εκλέγεται από όλα τα Μέλη του, δεδομένου ότι αυτό είναι προς όφελος όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν επιτυχή και καρποφόρο συντονισμό των Ορθόδοξων Συνελεύσεων».Τέλος, η Μητρόπολη Κορσούνσκι με το μήνυμα της αυτό, ελπίζει ότι οι συμμετέχοντες της Δ΄ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης στο Σαμπεζύ, θα εξετάσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν στον Ορθόδοξο κόσμο της Γαλλίας.
Το τέχνασμα του οικουμενικού πατριαρχείου το έχουμε ξαναδεί, σε δυο φάσεις στην πορεία της ορθοδοξίας, στην πρώτη περίπτωση εν ενεργεία ο πατριάρχης Ειρηναίος να καθαιρείτε συνοπτικά έπειτα από πανορθόδοξο συνέδριο τοποθετώντας παρανόμως από τα τυπικά νέο πατριάρχη Ιεροσολύμων τον Θεόφιλο .Μια μέθοδο πονηρή, της άμεσης αντικατάστασης όπου και εφαρμόστηκε και στην μονή Εσφιγμένου δημιουργώντας μια εκ νέου και παράνομη μονή . Έτσι και στην περίπτωση του θέματος μας, διαπιστώνουμε δύο ορθόδοξες δικαιοδοσίες η πρώτη και νόμιμη από την μεριά του πατριαρχείου της Ρωσίας και από την άλλη μια σκόπιμη και πονηρή δικαιοδοσία από την μεριά του οικουμενικού πατριαρχείου, με επιρροή των πραγμάτων από την σκοπιά του φαναρίου.