Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Σε ένα παιχνίδι αναζήτησης αποδεικτικών στοιχείων, μέσα από ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων, 1.000 και πλέον οικογένειες Ελλήνων αναζητούν τις ρίζες τους και διεκδικούν αποζημιώσεις για τις ασφάλειες ζωής που είχαν συνάψει οι πρόγονοί τους την περίοδο πριν από το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όταν ο Αμερικανός δικηγόρος αρμενικής καταγωγής Βαρτκές Γεγκαγιάν άρχισε να αναζητά πληροφορίες για τις ασφάλειες που είχαν συνάψει Αρμένιοι που ζούσαν στην περιοχή κοντά στην σημερινή Αττάλεια την περίοδο πριν από το 1915, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θησαυρό θα ανακάλυπτε. Η έρευνά του για τους Αρμένιους ασφαλισμένους στην αμερικανικών συμφερόντων Νew Υork Life Ιnsurance Co, η οποία άρχισε να δραστηριοποιείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1882, τον οδήγησε σε πολύτιμα στοιχεία. Μεταξύ αυτών και ένας μακρύς κατάλογος Ελλήνων που είχαν συνάψει ασφάλειες ζωής με αυτή την εταιρεία εκείνη τη χρονική περίοδο. Καθώς η σύζυγος του κ. Γεγκαγιάν είναι Κύπρια, ο ίδιος μόλις είδε τη λίστα των ονομάτων, αμέσως κατάλαβε ότι ήταν ελληνικά. Χάρη στη δική του έρευνα, ήρθε στο φως η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές τής τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχαν συνάψει ασφάλειες ζωής με τη Νew Υork Life Ιnsurance Co.
Δεδομένου ότι καμία από αυτές τις ασφάλειες ζωής δεν εισπράχθηκε από τους τότε ασφαλισμένους και η εταιρεία είναι ακόμη ενεργή, ο κ. Γεγκαγιάν απαίτησε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των ασφαλισμένων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι απόγονοί τους. Η προθεσμία έληξε πριν από λίγες εβδομάδες και η Νew Υork Life Ιnsurance Co σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των τελικών δικαιούχων, όσων δηλαδή αποδείξουν τη συγγένειά τους με τα πρόσωπα που είχαν συνάψει τις ασφάλειες ζωής, στα τέλη του έτους. Ο μεγαλέμπορος παππούς. Η Λίλα και Κατερίνα Δερμεντζόγλου πληροφορήθηκαν τυχαία για τις αποζημιώσεις τον περασμένο Οκτώβριο. «Βρήκαμε στην εφημερίδα ένα όνομα που έμοιαζε με το όνομα του παππού μας και επειδή η πρώτη προθεσμία έληγε σε λίγες μέρες, κάναμε τα χαρτιά στα γρήγορα. Στη συνέχεια καταλάβαμε ότι δεν ήταν αυτός». Στους μήνες που ακολούθησαν, και ενώ το θέμα δεν είχε λάβει ακόμη ιδιαίτερη δημοσιότητα, οι αδελφές Δερμεντζόγλου άρχισαν να ψάχνουν την ιστορία της οικογένειάς τους. Στην πορεία διαπίστωσαν ότι στις λίστες υπήρχε το όνομα ενός μακρινού θείου τους, του ξαδέρφου του παππού τους, ενός μεγαλέμπορου καπνού της Κωνσταντινούπολης. «Το όνομα, όπως αναφέρεται στη λίστα, είναι Deiruendjoglou, Jean Βasile. Στην παράταση που δόθηκε, στείλαμε έγγραφα για να αποδείξουμε τη συγγένειά μας με αυτόν τον μακρινό μας θείο», λέει η Λίλα Δερμεντζόγλου. Επειδή όμως αυτά τα πιστοποιητικά ήταν ανεπαρκή, η Λίλα και η Κατερίνα Δερμεντζόγλου ταξίδεψαν στην Καβάλα για να επισκεφθούν το Μουσείο Καπνού. «Βρήκαμε μία φωτογραφία του και μία καταχώρηση στα αρχεία η οποία ταιριάζει με τα στοιχεία του θείου μας», λέει η Λίλα Δερμεντζόγλου.
Η αδελφή της Κατερίνα προσθέτει: «Μας βοήθησαν πολύ στο μουσείο και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Ιωάννη Βύζικα». Επισημαίνουν πόσο συγκινητική ήταν η επίσκεψή τους εκεί και προσθέτουν ότι η αναζήτηση των στοιχείων δεν έχει τελειώσει ακόμη. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε την ημερομηνία θανάτου του θείου για να μπορέσουμε να αναζητήσουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτού του», λέει η Κατερίνα Δερμεντζόγλου και συμπληρώνει: «Το καλό είναι ότι ξέρουμε πως ο θείος μας, καθώς δεν έκανε οικογένεια, άφησε όλη την περιουσία του στην Αντικαρκινική Εταιρεία στην Αθήνα. Επομένως, πιστεύουμε ότι αν ήταν ευεργέτης, θα είναι καταχωρημένος στα αρχεία της Αντικαρκινικής Εταιρείας». Οι αδελφές Δερμεντζόγλου εξηγούν ότι όλα αυτά τα κάνουν για την ηθική ικανοποίηση. «Για μένα είναι κάτι σαν ένα κυνήγι θησαυρού, ένα ταξίδι στον χρόνο. Μία γοητευτική απασχόληση που με γυρνάει στο παρελθόν και έτσι ανακαλύπτω πράγματα που δεν φανταζόμουν», λέει η Λίλα Δερμεντζόγλου, ενώ η Κατερίνα Δερμεντζόγλου καταλήγει στο δικό της συμπέρασμα: «Αν θέλεις ένα συμπέρασμα που βγαίνει από όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι η ζωή είναι ένα ψέμα, είναι κάτι το εφήμερο».
«Δεν το κάναμε για τα λεφτά»