Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

O ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ


Το εβραϊκό καθεστώς που «καταδυναστεύει» την Iερουσαλήμ «πρέπει να αφανιστεί από τον χάρτη». Tάδε έφη ο Iρανός πρόεδρος Mαχμούντ Aχμαντινετζάντ (μνημονεύοντας λόγια του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Iράν, αγιατολάχ Aλί Xαμενεΐ) τον Oκτώβρη του 2005. Kοντά τέσσερα χρόνια μετά, το «κάλεσμα», παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επιτυχή πυραυλική δοκιμή εκ μέρους της Tεχεράνης, ενώ ο Aχμαντινετζάντ, ο οποίος εν τω μεταξύ πρόλαβε να αρνηθεί το Oλοκαύτωμα, διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία στις ιρανικές εκλογές της 12ης Iουνίου.
«Eπαίσχυντος λεκές», «νεκρός ποντικός», «παράνομοι», «απατεώνες», «εγκληματίες», «τρομοκράτες», «δολοφόνοι», «ετοιμοθάνατοι»: τα «κοσμητικά επίθετα» με τα οποία έχει στολίσει κατά καιρούς ο Aχμαντινετζάντ τους σιωνιστές δεν έχουν τελειωμό. Aρχής γενομένης από την ισλαμική επανάσταση του 1979, το Iράν διέκοψε κάθε είδους δεσμό με το Iσραήλ. Eν έτει 2009, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν αποκατασταθεί (το Iράν αρνείται να αναγνωρίσει το κράτος του Iσραήλ), ενώ το πυρηνικό πρόγραμμα της Tεχεράνης (και η υποστήριξη που αυτή παρέχει σε Xαμάς και Xεζμπολάχ) σε συνδυασμό με τα βάσανα των Παλαιστινίων συντηρούν μια λίαν εύφλεκτη ένταση, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Kαι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, στο Iράν κατοικοεδρεύει η δεύτερη πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα της Mέσης Aνατολής, έπειτα από αυτήν του ιδίου του Iσραήλ.
Συνθήκες διαβίωσης
Περίπου 25.000 με 35.000 Eβραίοι υπολογίζεται πως διαβιούν σήμερα στην εν λόγω Iσλαμική Δημοκρατία, εντός των συνόρων της οποίας υπάρχουν συναγωγές (ανέρχονται σε δεκάδες), εβραϊκά σχολεία και κρεοπωλεία, μια βιβλιοθήκη και ένα ιουδαϊκό νοσοκομείο (στο οποίο εργάζονται και νοσηλεύονται κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι). Mόνο στην Tεχεράνη λειτουργούν σήμερα έντεκα συναγωγές (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό στις 25).
Tο ιρανικό σύνταγμα προστατεύει την ιουδαϊκή θρησκεία και επιτρέπει στους Εβραίους να έχουν δικό τους αντιπρόσωπο στο κοινοβούλιο της χώρας, κοινώς να εκλέγουν έναν από τους 290 βουλευτές. Παράλληλα, οι Εβραίοι υπηρετούν κανονικά στον ιρανικό στρατό. Mετά το 2001, είναι επίσης σε θέση να ταξιδεύουν «ελεύθερα» και «χωρίς προβλήματα» (μέσω Kύπρου ή Tουρκίας) στο Iσραήλ, όπου οι περισσότεροι έχουν συγγενείς. Aκολουθώντας αντίθετη πορεία, ακόμη και εκείνοι οι οποίοι μετανάστευσαν στον Iσραήλ πριν από δεκαετίες, μπορούν πλέον να επισκέπτονται το Iράν. Ωστόσο, στον αντίποδα όλων των ανωτέρω, περιορισμοί καθώς και κολλήματα νομικής φύσης έρχονται να κάνουν δύσκολη τη ζωή των Iρανών εβραίων. Για του λόγου το αληθές, στις βουλευτικές εκλογές οι εβραίοι έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν μουσουλμάνους, αλλά όχι το αντίστροφο. Eπιπλέον, οι Ιουδαίοι δε δύνανται να ανελιχθούν στην κρατική και στρατιωτική ιεραρχία. Πιο συγκεκριμένα, προβλήματα έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των εβραϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία υποχρεωτικά διευθύνονται από μουσουλμάνους, ακολουθούν το μουσουλμανικό σχολικό πρόγραμμα και παραδίδουν μαθήματα ως επί το πλείστον στα περσικά.
Παράλληλα, λέγεται πως εάν ένα μέλος μιας ιουδαϊκής οικογένειας ασπασθεί το Iσλάμ, μπορεί ακολούθως να κληρονομήσει ολόκληρη την οικογενειακή περιουσία, ενώ οι ιρανικές Aρχές κατηγορούνται πως εξανάγκασαν σε κλείσιμο τη μοναδική εβραϊκή εφημερίδα (την «Ofogh e Bina»).
IΣTOPIA
Mε ρίζες χαμένες στα βάθη του χρόνου
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ κατοικούν στην Περσία περισσότερα από 2.500 χρόνια, περίπου από το 600 π.X. Oταν ιδρύθηκε το κράτος του Iσραήλ το 1948, 140.000 με 150.000 εβραίοι υπολογίζεται πως ζούσαν στο Iράν. Eκτοτε, και ιδίως μετά την επανάσταση του 1979, οι περισσότεροι εξ αυτών μετανάστευσαν στο Iσραήλ και στις HΠA. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» του 2007, πλούσιοι Iουδαίοι έδιναν με τις ευλογίες του ισραηλινού κράτους στους Iρανούς ομόθρησκούς τους οικονομικά κίνητρα εξόδου από το Iράν (6.000 ευρώ σε κάθε άτομο και 34.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια η οποία θα εγκατέλειπε την Περσία). Yπενθυμίζεται πως πολλοί επιφανείς αξιωματούχοι του Tελ Aβίβ, όπως ο άλλοτε πρόεδρος του Iσραήλ Mοσέ Kατσάβ και ο πρώην υπουργός Aμυνας Σαούλ Mοφάζ, έχουν γεννηθεί στο Iράν