Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Aναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία

Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις που σημειώνονται στις ανατολικές περιοχές της χώρας από τα μέσα του Δεκεμβρίου.
Ο θάνατος των τριών εκ των στρατιωτών αυτών αναφέρθηκε την Κυριακή, όταν το Κίεβο ανακοίνωνε ότι απώθησε επίθεση των φιλορώσων ανταρτών από την πόλη Αβντιγίβκα. Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι οι θέσεις τους στην περιοχή δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό από τις ουκρανικές δυνάμεις από τον οποίο σκοτώθηκε ένας αντάρτης.
"Γύρω από την Αβντιγίβκα ο εχθρός προσπάθησε δύο φορές να πραγματοποιήσει επιδρομή στις θέσεις μας και, αφού υπέστη απώλειες, αναγκάστηκε να υποχωρήσει", ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός κατά την τακιτκή ενημέρωσή του για την κατάσταση όσον αφορά τη σύγκρουση.
Σε σχεδόν 10.000 υπολογίζονται οι νεκροί της σύγκρουσης που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2014 μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο.
Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι υποστηρίζει τους αντάρτες αποστέλλοντας στρατό και όπλα. Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης αυτής, αλλά και της προσάρτησης από το Κρεμλίνο της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να θεωρείται υπόλογη η Ρωσία μπορεί να χαλαρώσει μετά την άνοδο στην εξουσία στις ΗΠΑ του D. Trump, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και έχει αναφερθεί στην πιθανότητα άρσης των κυρώσεων αυτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
pronews