Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Συνδικάτο Αλβανών ασφαλιτών καταπατά εκκλησιαστική περιουσία στην Χιμάρα (φωτό)

Οι Αλβανοί συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα τους με στόχο την καταπάτηση των περιουσιών των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία αλλά και της εκκλησιαστικής περιουσίας.
 Έτσι λοιπόν σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει και το himara.gr η Ιερά Μόνη των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας έπεσε και αυτή με την σειρά της θύμα καταπάτησης από πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Αλβανίας.
Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν ποια είναι τα μέλη του συνδικάτου των πρώην αξιωματικών του Αλβανικού στρατού και νυν υψηλόβαθμα μέλη της Αλβανικής αστυνομίας και πως κατάφεραν με παράνομες αγοραπωλησίες να πάρουν την κυριότητα μεγάλου κτήματος που ανήκει στην Ιερά Μόνη Αγίων Θεοδώρων.
Πρόκειται για ένα κτήμα με έκταση 5.000 τμ το οποίο βρίσκετε εντός του αγροκτήματος της Μονής με συνολική έκταση 85.000 τμ, η κυριότητα του έχει αναγνωριστεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας με αριθμό 3290 και ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 1994.
Δυστυχώς, μέχρι και αυτή την στιγμή, το κτηματολόγιο Αυλώνας αρνείται να εγγράψει το κτήμα και να εκδώσει τίτλο ιδιοκτησίας στην εκκλησία χρησιμοποιώντας γραφειοκρατικά τερτίπια και επικαλούμενοι νομικά κενά στην αλβανική νομοθεσία.
Η καταπάτηση ξεκινάει το 2002, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας αποφασίζει να πουλήσει στον Leonard Elezaj (πρώην αξιωματικό του αλβανικού στρατού) το κτήμα με έκταση 5.000 τμ. Ο ίδιος είχε αγοράσει από τον Αsqeri Leka (πρώην υπαξιωματικός του α.σ.) ένα κτίριο 300 τμ που είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1991 όταν διαλύθηκε η στρατιωτική βάση του Αλβανικού στρατού που βρισκόταν στην περιοχή του μοναστηρίου.
Στην συνέχεια, στις 5 Μαΐου του 2003, ο τότε δήμαρχος της Χιμάρας Viktor Mato (πρώην υπαξιωματικός του α.σ.) εξουσιοδοτεί τον E. Xhuveli (πρώην μηχανικό του α.σ.) να υπογράψει το συμβόλαιο πώλησης του κτήματος 5.000 τμ στον Leonard Elezaj.
Στις 1 Αυγούστου του 2003, το Συμβούλιο Πολεοδομίας του Δήμου Χιμάρας ενέκρινε με την απόφαση 4/31 την πολεοδομική άδεια με αριθμό 5/20 ημερομηνίας 22/03/2003 (που φέρει την υπογραφή έγκρισης του τότε δημάρχου Viktor Mato) στον Leonard Elezaj "Για την ανακατασκευή κτιρίου και κατασκευή ενός δευτέρου ορόφου" στο συγκεκριμένο κτήμα.
Όταν τον Ιανουάριο του 2004 ανέλαβε δήμαρχος της Χιμάρας ο Βασίλης Μπολάνος, οι εργασίες κατασκευής διεκόπησαν και το κτίριο κρίθηκε κατεδαφιστέο. Όμως η Αλβανική αστυνομία δεν προχώρησε ποτέ στην κατεδάφιση του κτιρίου καθώς συνιδιοκτήτες στο κτήμα έγινα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλβανικής αστυνομίας. Στις 16 Απριλίου του 2004, ο Leonard Elezaj "πούλησε" 1500 τμ στον Fatmir Gjeli και στον Artan Didi ο όποιος είναι πρώην μέλος του αλβανικού στρατού και πρώην αρχηγός της αστυνομίας, γνωστός στην Ελλάδα ως ο αστυνομικός που κατά την λεωφορειοπειρατεία του 1999 σκότωσε τον Έλληνα όμηρο-επιβάτη Γεώργιο Κουλούρη.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Απριλίου του 2004, ως δια μαγείας ο Leonard Elezaj κατάφερε, παρά της ενστάσεις του νέου δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου, να εγγράψει το κτήμα στο κτηματολόγιο Αυλώνας και να πάρει κανονικό τίτλο ιδιοκτησίας με αριθμό 28, ημερομηνίας 25/04/2004. Στις 7 Μαΐου του 2004 και ο Artan Didi παίρνει τίτλο ιδιοκτησίας στο κτήμα των 1500 τμ που "αγόρασε" από τον Elezaj με αριθμό 42, ημερομηνίας 7/05/2004.
Μετά την απόφαση του Γενικού Ελέγχου του Κράτους να κρίνει παράνομη την αγοραπωλησία του κτήματος το 2003 από το Δήμο Χιμάρας, στις 14 Οκτωβρίου του 2008, το τοπικό γραφείο του κτηματολογίου Αυλώνας αρνήθηκε να εκδώσει νέο τίτλο ιδιοκτησίας στον Leonard Elezaj, αλλά ένα χρόνο αργότερα και αφού κερδίζει το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο δικαστήριο (απόφαση εφετείου Αυλώνας άρθ. 432 ημερομηνίας 29/10/2009) κατάφερε να πάρει νέο τίτλο ιδιοκτησίας και να προχωρήσει σε μια νέα αγοραπωλησία. Ο αγοραστής είναι ο Kreshnik Merxhani, ο όποιος είναι πρώην μέλος του αλβανικού στρατού και βάση του νέου τίτλου ιδιοκτησίας που εκδόθηκε από το κτηματολόγιο Αυλώνας στις 24 Μαΐου του 2010 με αριθμό 341, γίνεται ιδιοκτήτης σε έκταση 1200 τμ,.
Έτσι, στα μέσα του 2010, τα πρώην μέλη του αλβανικού στρατού που είναι συνιδιοκτήτες στο καταπατημένο κτήμα συνολικής έκτασης 5000 τμ, γίνονται τέσσερις:
Artan Didi και Fatmir Gjeli 1500 τμ
Leonard Elezaj 2.300 τμ
Kreshnik Mezuraj 1.200 τμ
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά τουλάχιστον 7 πρώην και νυν μέλη σωμάτων ασφαλείας της Αλβανίας.
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, το συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλβανίας, έκρινε με την απόφαση με αριθμό 00-2014-657 (146) ότι η αρχική πώληση του κτήματος με έκταση 5.000 τμ που έκανε το Δημαρχείο της Χιμάρας το 2003 ήταν παράνομη και καταχρηστική, καθώς το Δημαρχείο πούλησε ένα κτήμα το οποίο δεν του άνηκε.
Επομένως, όλες οι αγοραπωλησίες και οι εγγραφές του κτήματος που έγιναν στο κτηματολόγιο της Αυλώνας είναι παράνομες και απολύτως άκυρες. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ακυρώνει τις δύο προηγούμενες αποφάσεις του δικαστηρίου Αυλώνας ως παράνομες προς την διαδικασία, την νομική βάση στην οποία αναφέρονται και τις τελικές αποφάσεις που πάρθηκαν από αυτά.
Παρόλα ταύτα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία του άρθρου, το συνδικάτο των πρώην ασφαλιτών, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2017 ξεκίνησε τις εργασίες ολοκλήρωσης του έργου ανακατασκευής του παράνομου κτίσματος εντός του κτήματος της Μονής, με στην σιωπηλή συγκατάθεση της τοπικής αστυνομίας και του Δημαρχείου Χιμάρας.
http://www.pronews.gr/portal/20170125/defencenet/ethnika-themata/41/syndikato-alvanon-asfaliton-katapata-ekklisiastiki-perioysia