Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ο Aλβανικός Aετός και η Εθνική άμυνα - Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης αναλύει

Του Λάμπρου Τζούμη
Αντιστρατήγου ε.α.
Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία που απεικονίζει στρατιώτες να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του αλβανικού αετού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, πρόκειται για νεοσύλλεκτους που παρουσιάσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο κέντρο εκπαιδεύσεως  2/39, στο Μεσολόγγι.
Διαβάστε - ΓΕΣ: Στην ΕΛΔΥΚ το νέο κρούσμα "αλβανικού αετού" - Όλο το παρασκήνιο

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον στρατιωτικό εισαγγελέα Ιωαννίνων και πιθανότατα οι κατηγορίες που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι προσβολή στρατού, σε βαθμό πλημμελήματος, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη. Μια μερίδα της κοινής γνώμης έχει την άποψη ότι η προκλητική αυτή ενέργεια των στρατιωτών είναι μια νεανική απερισκεψία. Ακόμα και αν δεχτούμε κάτι τέτοιο, που θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες περί τούτου, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Οι εν λόγω στρατιώτες προφανώς γεννήθηκαν από Αλβανούς γονείς στην Ελλάδα, μιλούν άπταιστα ελληνικά και κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια ή υπηκοότητα γι΄ αυτό κατετάγησαν και για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους υποχρέωσης.  Σύμφωνα με την Βικιπαιδεία ιθαγένεια ή υπηκοότητα ονομάζεται νομικά η ιδιότητα του πολίτη, για την ακρίβεια ο νομικός δεσμός του ατόμου με το κράτος στο οποίο ανήκει. Κάθε άνθρωπος αποκτά ιθαγένεια τη στιγμή που γεννιέται, κατά κανόνα την ίδια με έναν από τους γονείς του (δίκαιο του αίματος) ή υπό προϋποθέσεις του τόπου γέννησής του (δίκαιο του εδάφους).
Κατά τη διάρκεια της ζωής του ενδέχεται να αποκτήσει νέα ιθαγένεια οικειοθελώς - η διαδικασία αυτή ονομάζεται πολιτογράφηση. Ενδέχεται επίσης, εάν προβεί σε πράξεις προδοσίας, να στερηθεί την ιθαγένειά του. Σε αυτήν την περίπτωση και αν δεν έχει την ιθαγένεια άλλου κράτους χαρακτηρίζεται ως ανιθαγενής.
Κατά την άποψή μου ο σωστός όρος είναι υπηκοότητα γιατί η λέξη ιθαγένεια εμπεριέχει τη ρίζα «γένος» που είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Το γένος έχει σχέση με το έθνος και αποτελεί τη μια συνιστώσα του δηλ. το όμαιμον. Για να είναι κάποιος Έλληνας το γένος θα πρέπει να έχει γεννηθεί όχι απλά στην Ελλάδα αλλά ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς του να είναι Έλληνας. Η άλλη συνιστώσα του έθνους είναι το «ομόψυχον» δηλ. η κοινή συνείδηση της καταγωγής και της ιστορίας της πατρίδας μας ή «εθνική συνείδηση».
Διαβάστε "Γιατί πρέπει να επανέλθει το γένος στις στρατιωτικές σχολές"-  Άρθρο αξιωματικού
Η έννοια του έθνους ξεπερνάει τα γεωγραφικά όρια του κράτους και αν εξετάσουμε τα στοιχεία της ελληνικής εθνότητας, θα διαπιστώσουμε πώς μέχρι σήμερα, τα σύνορα του ελληνικού έθνους επεκτείνονται πέρα από τα σύνορα του κράτους και περιλαμβάνει ως έννοια και  την ελληνική ομογένεια, τους Έλληνες της διασποράς. Η έννοια του έθνους είναι παλαιά και συναντάται στην εποχή του Ομήρου. Ο ποιητής αναφέρει «Αχαιών Έθνος». Όπως και σήμερα προκειμένου περί του  ελληνικού έθνους, στην αρχαιότητα ό όρος αυτός σήμαινε κοινή φυλετική καταγωγή και όχι πολιτική οργάνωση. Το 1415 ο Γεώργιος Γεμιστός-Πλήθων  έγραψε στον αυτοκράτορα Μανουήλ : « Εσμέν γάρ ουν ως ηγείσθε τε και βασιλεύετε, Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί». Η εθνική υπόσταση των Ελλήνων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ιδεώδες της εθνικής συνείδησης που μαρτυρεί περί της ελληνικότητας.

Οι στρατιώτες που προέβησαν στην ενέργεια που προαναφέρθηκε, προφανώς δεν διέθεταν ελληνικό γένος και εθνική συνείδηση. Παρ΄ όλα αυτά στις κοινωνικές τους σχέσεις και σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης διατηρούν την προμετωπίδα «Έλληνας». Όταν όμως συζητηθεί, για παράδειγμα η στάση που θα τηρήσουν σε μια ενδεχόμενη μελλοντική ελληνοαλβανική κρίση, σίγουρα θα φανερώσουν αμηχανία ή υπεκφυγή.

Κάτι τέτοιο είναι φυσικό, καθόσον οι νέοι αυτοί έχουν ως στόχο να εργαστούν στη χώρα μας και αν μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν, πρόκειται όμως για σαφή απόδειξη μη ύπαρξης ελληνικής εθνικής συνείδησης.

Αυτό πρέπει να επισημανθεί καθόσον πριν μερικά χρόνια καταργήθηκε το γένος ως προϋπόθεση για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές και κατ΄ επέκταση για προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και διατηρήθηκε μόνον η υπηκοότητα/ιθαγένεια. Κατά συνέπεια αν οι στρατιώτες αυτοί ήταν καλοί μαθητές αυτή τη στιγμή μπορεί να ήταν υπαξιωματικοί ή αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Στη θέση τους όπως είναι κατανοητό θα μπορούσαν να είναι μουσουλμάνοι τουρκόφιλοι ή γενικά αλλοδαποί και νομίζω μπορεί να γίνουν αντιληπτοί από τον καθένα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε κάτι τέτοιο. Δηλαδή σε μια υποτιθέμενη σύρραξη με την Τουρκία αυτός που μάχεται στην πρώτη γραμμή δεν θα είναι σίγουρος αν ο αξιωματικός πληροφοριών της μονάδας του είναι πράκτορας της ΜΙΤ ή οποιασδήποτε άλλης μυστικής υπηρεσίας. 

Η χώρα μας από το 1990 περίπου έχει δεχθεί στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, αποφεύγοντας να θεσπίσει μέχρι και σήμερα κάποιους στοιχειώδεις κανονισμούς αποδοχής τους. Όπως γίνεται κατανοητό το πρόβλημα αυτό θα μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος η ενέργεια αυτή των οπλιτών θα πρέπει να εξετασθεί αν πρόκειται για απερισκεψία ή όχι στο πλαίσιο του αναδυόμενου αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού και διαφόρων ενεργειών που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Πριν δύο μήνες
οι ελληνικές αρχές στην Κακαβιά συνέλαβαν δύο υπαλλήλους του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών καθώς μετέφεραν στην χώρα μας προπαγανδιστικό υλικό, από βιβλία μέχρι χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι δύο υπάλληλοι του αλβανικού ΥΠΕΞ, θα παρέδιδαν το έντυπο υλικό που μετέφεραν στην πρεσβεία τους στην Αθήνα, με σκοπό να διανεμηθεί σε Αλβανούς μαθητές. Αλβανοί αξιωματούχοι με συνεχείς δηλώσεις τους κάνουν λόγο ανοιχτά για τσάμικο ζήτημα και αναγνώριση υποτιθέμενης γενοκτονίας σε βάρος των Τσάμηδων, με αναφορές σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, εκφραστής του αλβανικού εθνικισμού, πρόσφατα διεκδίκησε για λογαριασμό της Αλβανίας τα εύσημα σωτηρίας της Ακρόπολης και προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι οι Αρβανίτες είναι μέλη της αλβανικής μειονότητας. Η συμφωνία για την ΑΟΖ που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες από το 2009 ναυάγησε κατόπιν πρωτοβουλίας του Έντι Ράμα, υποκινούμενου από την Τουρκία όπως τον κατηγόρησε δημόσια ο Σαλί Μπερίσα. Το αλβανικό καθεστώς συστηματικά παραβιάζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, με σκοπό την υλοποίηση μεθοδευμένου σχεδίου πλήρους αφανισμού των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, με πλήθος συνταγματικών, νομοθετικών και διοικητικών διατάξεων.
Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να ληφθούν υπόψη από όσους ισχυρίζονται ότι ενέργειες όπως αυτή των στρατιωτών εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νεανικής απερισκεψίας ή αν πράγματι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου μεθοδευμένου σχεδίου. Θα πρέπει επίσης η χώρα μας με μία σειρά ενεργειών να καταστήσει σαφές το τεράστιο κόστος για τα συμφέροντα των γειτόνων μας σε περίπτωση που συνεχίσουν τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο των τελευταίων ετών. Όσο η εξωτερική πολιτική της χώρας μας ακολουθεί το δρόμο του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας, ο αλβανικός εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.http://www.onalert.gr/stories/albanikos-aetos-e8nikh-amyna-antistrathgos-analyei/54040