Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

S.O.S απο την πολεμική μας αεροπορία

Βαίτσης: Άμεση η ανάγκη ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας
Του Απόλλωνα Λεονταρίτη Στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας με σύγχρονο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον απειλών που διαμορφώνεται στο Αιγαίο,
αναφέρθηκε ο απερχόμενος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαίτσης.
Στο πλαίσιο ανάγνωσης της τελευταίας του διαταγής ως Α/ΓΕΑ, την οποία ανέγνωσε χτες στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στην Σχολή Ικάρων, ο Πτέραρχος Βαίτσης ουσιαστικά απηύθυνε προειδοποίηση για το πρόβλημα που διαμορφώνεται με την παρατεταμένη αδράνεια σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα του Όπλου, με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το σύνολο των 166 μαχητικών F-16C/D Block 30/40/50 ενώ σε λιγότερο από 3 χρόνια από σήμερα θα διαθέτει την πρώτη Μοίρα πλήρους σύνθεσης με μαχητικά 5ης γενιάς τύπου F-35A Lightning II.

Τα δεδομένα στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος αλλάζουν και δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα την οποία η ηγεσία του Όπλου έχει καταγράψει με προτάσεις και εισηγήσεις προκειμένου να προχωρήσουν επιτέλους οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΠΑ.

Ο Πτέραχος Βαίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να συνεχίσει η Πολεμική Αεροπορία, να απαντά αποτελεσματικά στις άναρθρες κραυγές αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, έναντι μιας ραγδαία αναβαθμιζόμενης στρατιωτικής μηχανής, είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση ενίσχυση της με κάθε τρόπο. Είναι αδήριτη η ανάγκη προκειμένου να βελτιώσει τις διαθεσιμότητες, να εκσυγχρονίσει τα διαθέσιμα μέσα και να προμηθευθεί νέα, τεχνολογικά πιο εξελιγμένα, ώστε να δοθεί στους Αεροπόρους η απαραίτητη ισχύς, που συνδυαζόμενη με το υψηλό φρόνημα και τις αξιοζήλευτες ικανότητές τους, να συνεχίσει να αποτρέπει  την απειλή και να θωρακίζει την ελληνική κυριαρχία».

Μάλιστα ο απερχόμενος ΓΕΑ ήταν κατηγορηματικός ως προς την  «απόλυτη προτεραιοποίηση» των προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι άλλων, σημαντικών μεν, όχι της ιδίας σπουδαιότητας δε.

Ιδιαίτερες αιχμές άφησε προς την πολιτική ηγεσία σε ότι αφορά την ανάγκη αναβάθμισης των μέσων της ΠΑ ενώ η ίδια «αγωνιούσα προσπαθεί να πείσει για τις ανάγκες της» τονίζοντας κατηγορηματικά τα εξής: "Η ανάγκη αυτή είναι ΑΜΕΣΗ και δεν επιδέχεται καμία περαιτέρω καθυστέρηση ή αναβολή, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη"

Η αναφορά αυτή γίνεται προφανώς για την συνεχιζόμενη αναβλητικότητα στο θέμα εκσυγχρονισμού των 155 μαχητικών F-16C/D Block 50/52+/52+Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία κυοφορείται πρακτικά από το 2008 και έχει περάσει κυριολεκτικά από «40 κύματα» με συνεχείς μελέτες επιχειρησιακής αναγκαιότητας και επικαιροποιήσεις από πλευράς ΠΑ. Σήμερα το πρόγραμμα έχει εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο και αναμένει πρακτικά την πολιτική έγκριση, ώστε να προχωρήσει σε φάση υλοποίησης.

Με δεδομένο  ότι η ΠΑ διαθέτει σήμερα 155 μαχητικά F-16C/D Fighting Falcon προερχόμενα από τα προγράμματα Peace Xenia I (33), Peace Xenia II (38), Peace Xenia III (55) και Peace Xenia IV (30), ο τελικός στόχος είναι όλος ο στόλος να φέρει όλους τους νέους αισθητήρες και όπλα της διαμόρφωσης Viper. Εφόσον το πρόγραμμα εισέλθει σε φάση υλοποίησης, τα F-16 της ΠΑ θα είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή διαλειτουργικότητα  με άλλες πλατφόρμες επιφανείας ή αέρος ενώ στην περίπτωση που μελλοντικά αποκτηθούν  F-35, θα είναι εφικτή η στενή συνεργασία τους. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι θα προσφέρουν μια αξιόπιστή και άκρως αναγκαία απάντηση απέναντι στον στόλο των F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας (που έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί στο σύνολο τους από τις αρχές του 2016) ενώ θα έχουν αυξημένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα απέναντι στην απειλή των 5ης γενιάς F-35 που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο. Για το λόγο αυτό επιτελείς της ΠΑ έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι εκτός του εκσυγχρονισμού απαιτείται σε δεύτερο χρόνο, η προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική υπεροπλία στον αέρα.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει άδεια εξαγωγής για όλα αυτά τα συστήματα που αποτελούν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και θα καταστήσουν ένα μαχητικό 4ης γενιάς, ικανό να επιχειρεί με πολλές δυνατότητες που διαθέτουν αυτά της 5ης γενιάς. 

Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας για τον οποίο ο απερχόμενος ΓΕΑ ανέφερε τα εξής:
«Είναι αδήριτη ανάγκη να βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναβάθμιση των μέσων της. Αναφέρομαι σε αυτά έχοντας πλήρη επίγνωση των οικονομικών δεδομένων, αλλά και τις αγκυλώσεις των δανειστών και εταίρων μας. Όμως, ο ακρογωνιαίος λίθος για την ύπαρξη ενός έθνους, στηρίζεται πρωτίστως στην αμυντική της ικανότητα, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται κυρίως από την αεροπορική ισχύ».

Φυσικά στην παρούσα φάση επείγει πρωτίστως η έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ, το οποίο είναι η μόνη εφικτή λύση και θα εξασφαλίσει τις  απαραίτητες ισορροπίες μέσα στην επόμενη 6ετία, μέχρις ότου η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον τον κύριο όγκο των τουρκικών F-35 στο Αιγαίο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Πτέραρχος Βαίτσης στην ανάγνωση της τελευταίας διαταγής του ως Α/ΓΕΑ στη Σχολή Ικάρων: «Η αεροπορική ισχύς είναι για την εθνική άμυνα όπως το οξυγόνο που αναπνέουμε. Όταν το έχεις ούτε καν το σκέπτεσαι. Όταν σου λείπει είναι το μόνο που σκέπτεσαι»..

Σε αυτή την αναφορά ο Πάνος Καμμένος απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "Είμαστε προ των πυλών για την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου".

onalert