Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κούρσα εξοπλισμών στην Τουρκία και κούρσα περικοπών στην Ελλάδα

Σοκ στην ΠΑ: Η ΤΗΚ παραλαμβάνει ενωρίτερα τα F-35 - Έρχονται μέσα στο 2017


Μια πολύ ανησυχητική για την Ελλάδα είδη έρχεται από την Τουρκία καθώς όπως αναφέρει η Sabah τα πρώτα δύο F-35 που έχει παραγγείλει
 η Τουρκία από σύνολο 107 μαχητικών θα παραληφθούν από την τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) στο τέλος του 2017!
 
Δηλαδή από φέτος θα υπάρχουν στο Αιγαίο μαχητικά αεροσκάφη που τα ελληνικά ραντάρ δεν θα μπορούν τα δούν.
 
"Η τουρκική Αεροπορία ξεκινά να παραλαμβάνει τα μαχητικά stealth 5ης γενιάς F-35, σε δεκαοκτώ μήνες από σήμερα", είχε ,μεταδοθεί από το Reuters τον Οκτώβριο του 2016 αλλά τώρα όλα αλλάζουν επί τα χείρω.
 
Η εξέλιξη αυτή θα αποβεί καθοριστική για το ποιος θα έχει την κυριαρχία του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους ελληνική απάντηση τουλάχιστον μέχρι το 2020 (και νωρίτερα πλέον), οπότε θα έχει κηρυχθεί επιχειρησιακή η πρώτη τουρκική πολεμική μοίρα των F-35.
 
Σημειώνεται ότι η Τουρκία προχώρησε αμέσως στην παραγγελία και τη δεύτερης παρτίδας των μαχητικών τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2021.
 
Με τον ρυθμό αυτό, μέχρι το 2023 θα έχει παραδοθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των 107 μαχητικών F-35 στην τουρκική Αεροπορία, προκαλώντας ασφυξία στον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό, αν δεν ληφθούν "χθες" αποφάσεις για την ενίσχυση όχι μόνο σε επίπεδο αεροσκαφών, αλλά και επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο τεύχος του Pronews που κυκλοφόρησε δωρεάν τον Οκτώβριο με τον Ελεύθερο Τύπο αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ζήτησε από τις ΗΠΑ χρηματοδότηση για απόκτηση 20 F-35 κάτι που θα το ξανακάνει και πάλι με τη νέα κυβέρνηση Ν.Τραμπ.
 
Σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλεψεις η Τουρκία αναμένονταν να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά της Lockheed Martin Corp F-35A το 2018 αλλά αυτό άλλαξε και τώρα με βάση την Sabah θα παραληφθούν προς το τέλος του 2017
 
Η Lockheed Martin κατασκευάζει τρεις παραλλαγές του F-35 για τις ΗΠΑ και άλλες 10 χώρες που σχεδιάζουν να αγοράσουν τα αεριωθούμενα μαχητικά: Βρετανία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
 
Μόνο το τμήμα του προγράμματος που προορίζεται για τις ΗΠΑ αναμένεται να κοστίσει 379 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά 3.000 νέα μαχητικά θα εισέλθουν σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.
 
Αρχικά προβλέπονταν η πρώτη παράδοση για τον Απρίλιο του 2018 όπου τα δύο πρώτα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 θαπροσγειώνονταν με τα τουρκικά χρώματα στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ.
 
Οπως έχει ανακοινωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία, οι παραδόσεις στην ΤΗΚ ξεκινούν και θα κλιμακωθούν με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά δίμηνο μέχρι το τέλος του 2018 και μετά από το 2019 ένα αεροσκάφος το μήνα.
 
Αρα το 2020 θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η παράδοση μιας Μοίρας η οποία αναμένεται να κηρυχθεί επιχειρησιακή μέχρι το τέλος του ίδιου έτους!
 
Οι παραδόσεις θα κλιμακωθούν από τα μέσα του 2020 και θα φτάσουν τα δύο αεροσκάφη το μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία των 100 αεροσκαφών, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023!
 
Τότε, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει και η παραλαβή των βλημάτων αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς, το υπερ-ταχύ Meteor της MBDA το οποίο με ακτίνα δράσης 120 χλμ. που θα τα διανύει με ταχύτητα 6 Mach, αναμένεται να καταστήσει το F-35 όχι απλώς κυρίαρχο μαχητικό του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, αφού τα ισραηλινά F-35 που ήδη παραλαμβάνονται, δεν θα είναι εξοπλισμένα με Meteor.
 
Ενα πολεμικό σενάριο που δείχνει πώς η απόκτηση των F-35 από την Τουρκία από το 2018 και η έλλειψη ελληνικής απάντησης λόγω της οικονομικής καταστροφής, θα μπορούσε μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και τα σύνορα στην περιοχή σε βάρος της ελληνικής εδαφικής κυαριαρχίας δημοσιεύεται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»
 
2023: Τα F-35 της ΤΗΚ κρίνουν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και αλλάζουν τον χάρτη στο Αιγαίο...