Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Για άλλη μια φορά Βρετανοί και Τούρκοι παίζουν παιχνίδι στην Κύπρο

Συνεννοημένοι Τούρκοι και Βρετανοί – «Έλληνες» της Κύπρου σε ρόλο πέμπτης φάλαγγας
Με πολύ ισχυρό τρόπο έκλεισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τη «φάμπρικα» που ξεκίνησε προχθές βράδυ και ήθελε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά να ευθύνεται για το «ναυάγιο» της Διάσκεψης της Γενεύης, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Είχαν προηγηθεί απαράδεκτες αναφορές από πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες εναντίον του κ. Κοτζιά, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη ενισχύοντας τις κυπριακές θέσεις έναντι των τουρκικών, τις οποίες παρουσίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας απαξιωτικά για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όσα κυκλοφορούν συγκεκριμένοι πολιτικοί «είναι κουτσομπολιά, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και πρόσθεσε:
«Ουδεμία παρεξήγηση υπήρξε, οποιαδήποτε στιγμή, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Από την αρχή ως το τέλος είχαμε απόλυτη συνεργασία, ήμασταν σε απόλυτη συνεννόηση», υπογράμμισε.
Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης πήγε στο χώρο όπου βρισκόταν ο κ. Κοτζιάς για να δείξει και έμπρακτα ότι οι δήθεν διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών είναι ανύπαρκτες.

Για τους Νεοφύτου και Κυπριανού δεν φταίνε οι Τούρκοι

Συζήτησαν επίσης και ένα επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του Έλληνα υπουργού και των ηγετών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, οι οποίοι φέρονται να επέρριψαν ευθύνες στον κ. Κοτζιά -και όχι στους Τούρκους- για την αποτυχία της Διάσκεψης, που συγκλίθηκε για να συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ο Έλληνας υπουργός με έντονο τρόπο ζήτησε το λόγο από τους κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Άνδρο Κυπριανού.

Ο Άιντα συνεργάστηκε με Τούρκους και Βρετανούς

Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι στην ενημέρωση του κ. Αναστασιάδη στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη το βράδυ, τονίστηκε από τον Κύπριο Πρόεδρο ότι η ευθύνη ανήκει όλη στους Τούρκους, στους Βρετανούς και τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα.
Ο τελευταίος, συνεργάστηκε με τους κ. Τσαβούσογλου και Μπορίς Τζόνσον στην εξεύρεση φόρμουλας παραμονής των στρατευμάτων και συνέχισης των εγγυήσεων.

«Τρελός» ο Τσαβούσογλου

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλα τα παραπάνω συνέβησαν ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί θεούς και δαίμονες, και επιρρίπτει ευθύνες στους πάντες, ενώ -ως γνωστόν- ήταν ο ίδιος που τίναξε τη Διάσκεψη στον αέρα, όταν έφτασε στη Γενεύη με τις ίδιες απαράδεκτες προτάσεις για τις εγγυήσεις, τα επεκτατικά δικαιώματα της Τουρκίας και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων.
Μάλιστα επιτέθηκε και στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος του απάντησε ότι όταν χρειαστείτε ξανά χρήματα μην έρθετε σε εμάς.
Ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε στον επικεφαλής της Κομισιόν με φωνασκίες και απειλές.
Ο Τούρκος υπουργός ξεκίνησε αμέσως μετά επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να επιρρίψει τις ευθύνες εναντίον της Ελλάδας, κάτι που δεν ισχύει.
Ήρθε στη Γενεύη για να μην δώσει τίποτα αλλά για να πάρει.
Γι’ αυτό η στόχευση εναντίον του κ. Κοτζιά από τους Κύπριους πολιτικούς και τεχνοκράτες είναι απαράδεκτη.

Έξαλλος ο Κοτζιάς με την πέμπτη φάλαγγα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Intercontinental ο κ. Κοτζιάς ξέσπασε δικαιολογημένα και ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να ενεργήσει ώστε να σταματήσουν οι αθλιότητες εναντίον του.
Ο Κύπριος ηγέτης με σαφήνεια τόνισε ότι η συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά με τον κ. Κοτζιά, είναι άψογη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου διαδίδουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαφορετικές θέσεις από τον κ. Κοτζιά και ότι θα τον εκδιώξει. Και οι δύο ισχυρισμοί δεν ισχύουν.