Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αυτή είναι η Ευρώπη που δεν ονειρευόμασταν

Σάλος με δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου: Αποκαλεί τους Σκοπιανούς απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου [βίντεο]
Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»,  κάνοντας μάλιστα αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και τον βασιλιά Φίλιππο.
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ταγιάνι, έγιναν πριν από λίγους μήνες στα Σκόπια, όπου εκεί είχε παραστεί ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωσε ο κ. Ταγιάνι κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο, ως Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αντιδράσεις
Η γνωστοποίηση των θέσεων του κυρίου Ταγιάνι, προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος», τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι», δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ. «Φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες, ελπίζω να τις ανασκευάσει.»
Το γραφείο του νέου προέδρου, πάντως απέφυγε να σχολιάσει το σχετικό βίντεο.
Επιστολή Παπαδημούλη
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, απέστειλε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η επιστολή διαμαρτυρίας του Δημήτρη Παπαδημούλη στα ελληνικά:
«Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι
Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις σας που παρουσίασαν τα ΜΜΕ, στις οποίες αναφέρετε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως «Μακεδονία», κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σας σε αυτή τη χώρα, ως Επίτροπος το 2014.
Η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή.
Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών.
Όλοι θέλουμε να δούμε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να υιοθετεί και να εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρονται και στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, ιδίως όσον αφορά την υλοποίηση του κράτους δικαίου, των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την εκλογική μεταρρύθμιση, οικοδομώντας πολιτική σταθερότητας και ενισχύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα σέβεται τις επίσημες αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, θα πρέπει να ενθαρρύνεται και προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας για να συνεργαστούμε μαζί για το σκοπό αυτό.»


Πηγή: Σάλος με δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου: Αποκαλεί τους Σκοπιανούς απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/315435/salos-me-diloseis-toy-neoy-proedroy-toy-eyrokoinovoylioy-apokalei-toys-skopianoys#ixzz4WrnztCcd