Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

''To ellinonea πρόλαβε τον Σεργκέι Λαβρόφ'':1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου!

Για προβοκάτσια και προσχεδιασμένη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επικαλούμενος στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Μόσχα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λαβρόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι ουδέποτε το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και προανήγγειλε συνέπειες για την Άγκυρα. Ο Λαβρόφ μάλιστα υπογράμμισε επανειλημμένα ότι η Μόσχα έχει στη διάθεσή της αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι το ρωσικό Sukhoi καθ” όλη τη διάρκεια της πτήσης του μέχρι την κατάρριψή του από την Τουρκία κινούνταν στον συριακό εναέριο χώρο.
Επιχειρώντας να υπογραμμίσει ότι η αντίδραση της Τουρκίας με την κατάρριψη του αεροσκάφους είναι αδικαιολόγητη ο Λαβρόφ επικαλέστηκε τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο, τονίζοντας έτσι την «δυσανεξία» μίας χώρας για την παραβίαση δευτερολέπτων, η οποία επιδίδεται καθημερινά σε δεκάδες παραβιάσεις. Μάλιστα ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην οποία ο Έλληνας ομόλογός του του υπενθύμισε τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση.
«Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι χθες άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όσον αφορά τις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι” αυτό εις μάτην. Χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με κάλεσε για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».
«Η Ρωσία θα αναθεωρήσει σοβαρά τις συνολικές της σχέσεις με την Άγκυρα» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, τονίζοντας μεν ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα για τους τουρκικές εταιρείες ή για τις δικές μας», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό που έγινε χωρίς απάντηση».
Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε την πρόταση της Γαλλίας να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.