Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

«Ψεύτη Ερντογάν!» Διαδήλωσαν οι Τούρκοι για τη φυλάκιση δημοσιογράφων

Με κύριο σύνθημα «ψεύτη Ταγίπ», περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τη φυλάκιση δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας.
Ως γνωστόν δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και του δημοσιογράφου Ερντέμ Γκιούλ, υπεύθυνου του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών να βοηθά στην αποστολή όπλων στους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.
Η απόφαση αυτή θορύβησε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. «Ανησυχούμε πολύ για τις συλλήψεις των Τζαν Ντουντάρ και Eρντέμ Γκιούλ και για το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα ένα ακόμη μέσο μαζικής ενημέρωσης τελεί υπό πίεση.
Ελπίζουμε ότι οι αρχές και τα δικαστήρια στην Τουρκία θα σεβαστούν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου την οποία κατοχυρώνει το τουρκικό Σύνταγμα», ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Είναι «μια ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
Στο σημερινό φύλλο της Τζουμχουριέτ έχει πηχυαίο τίτλο «Μαύρη μέρα για τον Τύπο».
Οι περιπέτειες για την εφημερίδα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, όταν η εφημερίδα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί τον Ιανουάριο του 2014, στα συριακά σύνορα, και δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες και Τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια με όπλα και πολεμοφόδια που προορίζονταν για τη Συρία.
Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στην Τουρκία. Η κυβέρνηση αρνείται πάντα ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές αντάρτες, ανάμεσά τους και τους τζιχαντιστές, ενώ επαναλαμβάνει ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε «βοήθεια» που προοριζόταν για τους Τουρκμένους της Συρίας.