Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Καμία προστασία απο την Ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες για το πλαστικό χρήμα

Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η επίθεση χάκερς που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία εικοσιτετράωρα ενάντια στις ελληνικές τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χάκερς έχουν καταφέρει να υποκλέψουν στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τις ελληνικές τράπεζες.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι ελληνικές κάρτες εμφανίζονται να έχουν χρησιμοποιηθεί για αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, η ομάδα των χάκερς έχει ζητήσει από τράπεζα το ποσό των 20.000 ευρώ σε bitcoin.
Στις τράπεζες έχει σημάνει συναγερμός καθώς αυτό έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 24ωρα και έχει παρέμβει η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεκλάπησαν τα στοιχεία των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Συγκεκριμένα η πρώτη φάση της κυβερνοεπίθεσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και κράτησε γύρω στα 45 λεπτά.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες των ελληνικών τραπεζών οι οποίες σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν το κύκλωμα που υπέκλεψε τα στοιχεία των καρτών.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες αξιόπιστες πηγές, το πρόβλημα τουλάχιστον από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα δεν αφορά web-banking αλλά εντοπίζεται στη χρήση πιστωτικών – χρεωστικών καρτών.
Η χρήση των καρτών για αγοραπωλησίες φέρεται να έγινε τις τελευταίες ημέρες. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στις ΗΠΑ ήταν η μέρα των Ευχαριστιών ενώ την Παρασκευή ακολουθούσε η αποκαλούμενη «Black Friday», ημέρα δηλαδή των μεγάλων εκπτωτικών προσφορών όπου υπολογίζεται ότι γίνεται τζίρος 60 δισ. δολ.! Ταυτόχρονα σήμερα, Δευτέρα είναι η αποκαλούμενη «Cyber Monday», η μέρα δηλαδή που είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ηλεκτρονικές εκπτωτικές προσφορές.
Το κύκλωμα των χάκερς φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε τη χρονική συγκυρία καθώς μεσολαβούσε και το Σαββατοκύριακο ούτως ώστε να δράσει κατά το 4ήμερο αυτό.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχει γίνει χρήση των κλεμμένων στοιχείων της κάρτας το ποσό δεν επιβαρύνει τον κάτοχο της καθώς δεν τεκμηριώνεται η συναλλαγή με τη χρήση Pin που έχει την έννοια της ηλεκτρονικής υπογραφής.