Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας με μία του δήλωση καλύπτει Τουρκία για την ISIS αλλα και το Αιγαίο

ΝΑΤΟ: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της
O γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλυψε πλήρως την Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού...
Στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με την συμμετοχή Ρώσων στο Ισλαμικό Κράτος, ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία για την παρουσία Ρώσων στη Συρία, οι οποίοι ενεργούν σαν μαχητές στο πλευρό των τρομοκρατών του ΙΚ.

Ωστόσο, εστίασε στον ρόλο της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών λέγοντας: «Θα ήθελα να δω τη Ρωσία να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη Συρία και να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει κυρίως επιτεθεί ή στοχεύσει άλλους στόχους πέρα από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Θα θέλαμε να δούμε τη Ρωσία να εστιάσει πολεμώντας έναν κοινό εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος».

Σχετικά με την πολιτική μετάβαση στη Συρία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι υπάρχει πρωτοβουλία για πολιτική αλλαγή στη Συρία και «η Ρωσία συμμετέχει σε αυτό γιατί εμείς επιθυμούμε μία ειρηνική λύση στη συριακή κρίση».

Αναφερόμενος εκ νέου στη συριακή κρίση, πρόσθεσε: «Πολλοί αθώοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία και βλέπουμε ότι η βία συνεχίζεται και αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ υποστηρίζει όλες τις δυνάμεις ώστε να εξευρεθεί διαπραγματευτική λύση, αν και δε θα συμβεί σύντομα. Η Ρωσία θα πρέπει να στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος και όχι άλλες ομάδες στη Συρία, καθώς οι βομβαρδισμοί που γίνονται σημειώνονται σε περιοχές όπου δε βρίσκονται τζιχαντιστές. Θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας κατά των τζιχαντιστών αν οι Ρώσοι στοχεύουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους».

Όσο για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με το ζήτημα, ενώ επισήμανε πως, αν ανάλογα περιστατικά σημειωθούν, δεν πρέπει να προκληθούν εντάσεις και παρεξηγήσεις.

Με σπασμένο χέρι ο Στόλτενμπεργκ


Σε δεύτερο ερώτημα σχετικά με την κατάρριψη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απάντησε: «Ενημερωθήκαμε από την Τουρκία, αλλά έχουμε και δικές μας πηγές και οι δικές μας πληροφορίες είναι συμβατές με αυτές που μας παρείχε η Τουρκία, επομένως μας στέλνουν το ίδιο μήνυμα ότι υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά έχει συμβεί και στο παρελθόν».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προστατεύει την εδαφική κυριαρχία και τον εναέριο χώρο της και όλοι πρέπει να εστιάσουμε πώς θα αποκλιμακώσουμε την ένταση να αποφύγουμε μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πρόβλημα. Καλώ να προσπαθήσουν να υπάρξουν περαιτέρω επαφές ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα ώστε να αποφευχθεί επιπλέον παρεξήγηση».

Παράλληλα, επισήμανε πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στο μέτωπο των συγκρούσεων και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Τουρκία καθώς «αυτό είναι κομμάτι της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ».

Καταλήγοντας, δήλωσε πως υπήρξε επαφή με τον Ρώσο εκπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και πρόθεση για επικοινωνία με την Άγκυρα. Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εμφανίστηκε με ειδικό επίδεσμο στο χέρι καθώς «έσπασε ένα μικρό οστό», πρόσθεσε πως η αποκλιμάκωση θα συμβεί με απευθείας επαφή ανάμεσα στους εκπροσώπους
Μόσχας-Άγκυρας και προσκάλεσε τις δύο πλευρές να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

http://www.protothema.gr/world/article/531952/stoltenberg-dikaioma-tis-tourkias-na-prostateusei-ton-enaerio-horo-tis/