Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η δολοφονία των δύο στρατιωτών στο Σεράγεβο αποδίδεται σε τρομοκρατική ενέργεια

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισαν τη δολοφονία των δύο στρατιωτών στο Σεράγεβο, το βράδυ της Τετάρτης (18/11), οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η γενική εισαγγελία αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η εγκληματική αυτή πράξη αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια.
Το βράδυ της Τετάρτης (18/11) ο 34χρονος Ένες Ομέραγκιτς εισήλθε σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών που βρίσκεται απέναντι από στρατόπεδο του Βοσνιακού Στρατού και φωνάζοντας «Αλάχ ουάκμπαρ» πυροβόλησε και σκότωσε δύο στρατιώτες τραυματίζοντας άλλον έναν.
Στη συνέχεια μετέβη στο σπίτι του και όταν περικυκλώθηκε από την αστυνομία αυτοκτόνησε ενεργοποιώντας χειροβομβίδα. Ο δράστης στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για μικροκλοπές και όπως αναφέρουν γείτονες του το 2013 είχε πολεμήσει στο πλευρό ισλαμιστών στη Συρία. Εικάζεται μάλιστα ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε ανακριθεί από την αστυνομία στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Δαμασκός» όταν συνελήφθησαν έντεκα άτομα για σχέσεις με το ισλαμικό κράτος. Οι γείτονες του δράστη της χθεσινής επίθεσης στο Σεράγεβο, αναφέρουν ότι συναναστρέφονταν με ακραίους ισλαμιστές που ανήκουν στο κίνημα των Ουαχαβιτών, το οποίο στη Βοσνία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης Έμιρι Σούλιαγκιτς δήλωσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο δράστης είχε σχέσεις με ανθρώπους που συνδέονται με τον θρησκευτικό εξτρεμισμό». Ο Έμιρ Σούλιαγκιτς επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την τρομοκρατία στη Βοσνία και ζήτησε να υπάρξει άμεση αντίδραση πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στην βοσνιακή ιστοσελίδα «Vijesti Ummeta», η οποία διαδίδει τις ιδέες των ακραίων ισλαμιστών χαιρετίζεται η δολοφονία των δύο στρατιωτών και αναφέρεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στη Βοσνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ιστοσελίδα η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι χαρακτηρίστηκε «χαρμόσυνο γεγονός για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου».

.defencenet.gr