Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τσιφλίκια στις ακτές της Λέσβου από «γιατρούς» των ΜΚΟ

«Απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες, δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης και γίνονται επικίνδυνοι»
Ιατρικές υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας προσφέρουν στους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο πολλές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες, όπως καταγγέλλουν υγειονομικοί φορείς και εθελοντές του νησιού, έχουν χωρίσει σε «τσιφλίκια» τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους απαγορεύοντας την πρόσβαση ακόμα και σε νοσοκομειακούς γιατρούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ορισμένες από αυτές τις ΜΚΟ (ελληνικές και ξένες) έχουν στήσει αυτοσχέδια ιατρεία, κυρίως στη βόρεια Λέσβο, δίχως να έχουν λάβει καμία απολύτως πιστοποίηση από τον ιατρικό σύλλογο της περιοχής.

«Το ζήτημα αυτό το είχαμε διαπιστώσει πριν από περίπου δύο μήνες. Τότε καλέσαμε για πρώτη φορά τους γιατρούς των ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, να πιστοποιηθούν στον ιατρικό σύλλογο του νησιού. Συμφώνησαν αλλά δεν έκαναν τίποτα. Πριν από τρεις εβδομάδες τους καλέσαμε για τον ίδιο λόγο, χωρίς αποτέλεσμα» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας. «Το μόνο που ζητάμε είναι να έρθουν στον Ιατρικό Σύλλογο, να πιστοποιηθούν ότι όντως είναι γιατροί για να συντονίσουμε καλύτερα την περίθαλψη των προσφύγων. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τη βοήθειά τους, την οποία εξάλλου έχουμε ανάγκη καθώς το ιατρικό δυναμικό του νησιού δεν επαρκεί. Ζητάμε να γίνει το αυτονόητο που θα γινόταν σε ένα ευνομούμενο κράτος» επισήμανε ο ίδιος.