Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στη Βρετανία για τους Βρετανούς μουσουλμάνους τζιχαντιστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν να μην τρέχει τίποτα.
Σύμφωνα με τη βρετανική Express, συνολικά 700 άνδρες και γυναίκες, Βρετανοί υπήκοοι, προσπάθησαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι μισοί από αυτούς δεν τα κατάφεραν, είτε για πιάστηκαν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, είτε γιατί από μόνοι τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στη χώρα.
Ενώ η Αστυνομία έχει αποφανθεί ότι όσοι υποψήφιοι τζιχαντιστές επιστρέφουν στη Βρετανία αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αντί να διώκονται όπως θα περίμενε κανείς ως άνθρωποι που θέλησαν να γίνουν τρομοκράτες, εντάσσονται σε προγράμματα «ιδεολογικής αναμόρφωσης».
Η Express αναφέρει ορισμένα παραδείγματα. Ένας από τους μουσουλμάνους που θέλησαν να ενταχθούν στους τζιχαντιστές είναι ο 21χρονος Γουαχίντ Αχμέντ (Waheed Ahmed), του οποίου ο πατέρας είναι ο Σακίλ Αχμέντ (Shakil Ahmed), δημοτικός σύμβουλος των Εργατικών στο Ρότσντεϊλ, στο Μάντσεστερ.
Ο Γουαχίντ Αχμέντ συνελήφθη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας από την τουρκική Αστυνομία ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Συνελήφθη και απελάθηκε πίσω στη χώρα του και τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος σαν να μην προσπάθησε ποτέ να γίνει τζιχαντιστής.
Επίσης, στο Ισλαμικό Κράτος προσπάθησαν να ενταχθούν οι 24χρονοι Αχμάντ Μοχαμαντί (Ahmad Mohammadi) και Σαχίντ Μιάχ (Shahid Miah).
Οι δύο τους προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους Ρεϊάντ Καν (Reyaad Khan) και Νάσερ Μουθάνα (Nasser Muthana) που είχαν εμφανιστεί σε ένα βίντεο της οργάνωσης που καλούσε εθελοντές να γίνουν τζιχαντιστές.
Αμφότεροι δεν τα κατάφεραν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και αφού επέστρεψαν στη Βρετανία συνεχίζουν τις σπουδές τους κανονικά.
Ο Ρεϊάντ Καν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία τον Αύγουστο.
Πολλοί Βρετανοί διαμαρτύρονται που όλοι αυτοί οι ριζοσπαστικοποιημένοι νεαροί μουσουλμάνοι, που δεν εντάχθηκαν τελικά στο Ισλαμικό Κράτος επειδή απλά δεν τα κατάφεραν, δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.
«Ήθελαν να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική οργάνωση, της οποίας στόχος είναι να καταστρέψει τη Δύση και παρόλα αυτά μπόρεσαν να επιστρέψουν και να συνεχίσουν τις σπουδές τους», λέει χαρακτηριστικά ο Έντι Ρέιντ (Eddie Reid), ένας ακτιβιστής υπέρ των Βρετανών βετεράνων του στρατού.