Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για σφαγή στη Μαριούπολη: Σκοτώθηκαν 3.000 άμαχοι από τον ουκρανικό στρατό «Έγιναν ζωντανός στόχος για τους Ουκρανούς τιμωρούς», αναφέρει η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας για τη διερεύνηση εγκλημάτων του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι μετά την ρωσική κατάληψη της Μαριούπολης, βρέθηκαν περισσότερα από 3.000 πτώματα αμάχων στην πόλη, κατηγορώντας τους Ουκρανούς γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής επιτροπής έρευνας, οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η οποία τερματίστηκε με την κατάληψη όλης της πόλης από τον ρωσικό στρατό, έχουν κόστος 176 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 2,24 δισεκ. ευρώ).
φωτογραφία από https://t.me/sledcom_press
«Αδυνατώντας να εγκαταλείψουν την πόλη και να κινηθούν προς αναζήτηση τροφής, οι άμαχοι έγιναν ζωντανός στόχος για τους Ουκρανούς τιμωρούς που τους σκότωσαν με διάφορα είδη όπλων. Έτσι, μόνο τον Απρίλιο του 2022, τα πτώματα 51 αμάχων βρέθηκαν στις θέσεις που εγκατέλειψαν τα ουκρανικά στρατεύματα και μετά την πλήρη απελευθέρωση και εξέταση της πόλης, ο αριθμός τους ανήλθε σε περισσότερες από τρεις χιλιάδες», αναφέρει η ρωσική έκθεση και υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας εμπόδισαν τεχνητά την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από την πόλη.


Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για τους θανάτους αμάχων και τις καταστροφές. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν αντιθέτως τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες προσάπτουν πολλά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη της Μαριούπολης, που έκτοτε η Ρωσία ανακοίνωσε πως προσαρτά, κίνηση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.


Η μάχη για τη Μαριούπολη, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, άρχισε τον Φεβρουάριο και τερματίστηκε όταν τα ρωσικά στρατεύματα αιχμαλώτισαν τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν απομείνει τον Μάιο.

Το Κίεβο από την πλευρά του κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες άμαχους νεκρούς από τις ομοβροντίες του πυροβολικού και την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πολιορκίας.

Η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις. Η ρωσική επιτροπή έρευνας υπό τον Αλεξάντερ Μπαστίρκιν, άνθρωπο εξ απορρήτων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε πως οι 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

Η τεράστια καταστροφή των πολιτικών υποδομών στη Μαριούπολη οφειλόταν στο γεγονός πως τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούσαν σπίτια και νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστήριξε ακόμη η επιτροπή έπειτα από συνεδρίαση στην κατεχόμενη πόλη.

https://www.newsbreak.gr/kosmos/418893/i-moscha-katigorei-to-kievo-gia-sfagi-sti-marioypoli-skotothikan-3-000-amachoi-apo-ton-oykraniko-strato/