Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Προσπαθούν να 'σβήσουν' τους Σέρβους - Σερβία: Διάγγελμα Αλεξάντερ Βούτσιτς για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο


 Ο Σέρβος Πρόεδρος και Ανώτατος Διοικητής Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε στο έθνος μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι αυτό που ανακοινώθηκε χθες και τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες συμβαίνει αυτή τη στιγμή (στο Κόσοβο).

Επανέλαβε ότι η «αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου» δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, αλλά πρέπει να είναι η Διεύθυνση Βορρά.

Προσπαθούν να 'σβήσουν' τους Σέρβους

«Σήμερα εισέβαλαν με ειδικές μονάδες. Η διεθνής κοινότητα προσποιείται ότι δεν τις είδαν», είπε.


Όπως δήλωσε, πρόκειται για (ενέργειες που αποβλέπουν στον) «τερματισμό του σερβικού προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια» και κατηγόρησε μέρος της διεθνούς κοινότητας για συμμετοχή σε αυτό.


«Πρόκειται για μια προσπάθεια τερματισμού του σερβικού προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία συμμετέχουν ο Κούρτι, οι αρχές της Πρίστινα και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Πάντιτς είναι το καλύτερο παράδειγμα. Η βιντεοπαρακολούθηση επιβεβαίωσε ότι δεν έκανε τίποτα μπροστά στα μάτια του σπίτι, μετά είπαν ότι το έκανε στο Λεπόσαβιτς και αυτό πριν από ένα χρόνο. Ο άνδρας είναι καρδιοπαθής, ο οποίος έκανε πρόσφατα μια επέμβαση και η οικογένειά του δεν ενημερώθηκε ούτε πού βρίσκεται ούτε πώς ήταν».

Τόνισε ότι:

«Είναι σημαντικό για εμάς να καλέσουμε τόσο τους Αλβανούς όσο και τους Σέρβους να διατηρήσουν την ειρήνη».


Όπως δήλωσε, οι Αμερικανοί ζητούν την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων.

«Το κατάλαβα πολύ καλά αυτό το μήνυμα και το περίμενα, αν και είμαι απογοητευμένος. Έχουν το παιδί τους (σημ. το Κόσοβο) και το προστατεύουν. Δημιούργησαν το Αλβανικό παιδί πριν από 20 χρόνια και το τελείωσαν (σημ. έδωσαν ανεξαρτησία) πριν από 14 χρόνια. Λένε ότι τα οδοφράγματα είναι πρόβλημα. Δεν περιορίζουν την κίνηση κανενός Αλβανού. Είναι διαμαρτυρία», διευκρίνισε.


"Η πιο δύσκολη ημέρα για μένα"


Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι για αυτόν αυτή είναι η πιο δύσκολη μέρα από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ή πρωθυπουργός και ότι η πιο δύσκολη νύχτα είναι μπροστά μας.


«Έχω μια ερώτηση για τους Αμερικανούς εταίρους μας: Ποιες συμφωνίες σέβεται η Πρίστινα και ποιες οι Αμερικανοί;»Επισήμανε ότι είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε την ειρήνη και δεν πρέπει κανείς να αγγίξει κανείς κατά λάθος την Kfor και την Eulex, αλλά και να ζητήσουμε την απελευθέρωση αθώων (Σέρβων) ανθρώπων.


Είπε ότι έχουμε πληροφορίες από την KFOR ότι οι Αλβανοί δεν θα προβούν σε βίαιες ενέργειες κατά των διαδηλωτών.


«Έδωσα τις πιο σημαντικές εντολές και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τις δέχτηκε. Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς μας. Δεν είχαμε ποτέ τέτοια διάθεση ανθρώπων να τεθούν στη διάθεση της πατρίδας τους. Είμαι περήφανος για όλους τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς. Πριν πάρει οποιαδήποτε διαταγή, θα προσπαθήσουμε ένα εκατομμύριο φορές πριν από αυτό να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους τους πολίτες μας», είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας.


"Να εμπιστευτούν την KFOR"


Ο πρόεδρος είπε ότι οι Σέρβοι στο λεγόμενο  Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εμπιστευτούν την KFOR.


«Ελπίζουμε ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των Σέρβων. Αν δεν συμβεί αυτό, όλα θα μας ξεκαθαρίσουν αμέσως», είπε ο Βούτσιτς.


Τόνισε για άλλη μια φορά ότι για εμάς είναι δραματικές μέρες για τις οποίες δεν φταίμε.


«Η συνείδησή μας είναι καθαρή. Τα χέρια μας είναι δεμένα, αλλά ακόμη και όταν μας στηρίζουν σε μια τέτοια γωνιά, πρέπει να πολεμήσετε. Το μήνυμά μου προς τον λαό είναι να σέβονται την EULEX και την KFOR και να μην τους αφήνουν (τους Αλβανούς) να προκαλούν», είπε ο Βούτσιτς.


Ο Πρόεδρος της Σερβίας ενημέρωσε επίσης ότι οι διεθνείς εταίροι έρχονται στις 17 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την ειρήνη.


Όπως είπε, δεν είναι σίγουρος ότι στη Δύση χαίρονται για τη συμπεριφορά του Κούρτι, αλλά ότι μπορούν να τον κάνουν να συμπεριφέρεται αξιοπρεπώς και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.


«Καλώ το λαό να εμπιστευτεί την ηγεσία του. Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε και νοιαζόμαστε για τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά και για κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Το μήνυμά μου προς τον λαό του Κοσσυφοπεδίου είναι ότι δεν παραδιδόμαστε και είμαστε μαζί σας», είπε ο Βούτσιτς.


b92.net

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος