Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Κρεμλίνο: «Βλέπει» σημαντική πρόοδο στην «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας παρά την τεράστια μεταφορά όπλων από τη Δύση

 

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο προς την “αποστρατιωτικοποίηση” της Ουκρανίας, 

έναν από τους στόχους που είχε διακηρύξει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όταν εξαπέλυσε τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας πριν από δέκα μήνες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έδωσε την αποτίμηση της στρατιωτικής προόδου της Ρωσίας όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για σχόλια του Πούτιν, ο οποίος δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας είναι κοντά στο μηδέν.

“Μπορεί να ειπωθεί πως υπάρχει σημαντική πρόοδος προς την αποστρατιωτικοποίηση”, απάντησε ο Πεσκόφ.

Οι αμυντικές δυνατότητες της ίδιας της Ουκρανίας – το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμά της – έχουν πληγεί σοβαρά από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Όμως η Δύση έχει στείλει όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα να της δώσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την υποστήριξή του.


Ο Πούτιν χαρακτήρισε το σύστημα Patriot “αρκετά παλιό” και είπε πως η Ρωσία θα προσαρμοστεί σε αυτό.


Αφού υπέστη μια σειρά από ήττες σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της, η Ρωσία επιδιώκει μια νίκη στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία όπου οι δυνάμεις της προσπαθούν ματαίως εδώ και μήνες να καταλάβουν τη μικρή πόλη Μπαχμούτ.


Ο Μπάιντεν, που έχει πει πως είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν αν ο Ρώσος ηγέτης το εννοεί σοβαρά για την εξεύρεση ενός τρόπου να τελειώσει ο πόλεμος, έχει μιλήσει για τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει να βρει έναν τρόπο που θα κρατά τα προσχήματα για να θέσει τέλος στη σύγκρουση.


Ο Πούτιν δήλωσε χθες ότι θέλει να τελειώσει τον πόλεμο το ταχύτερο δυνατό και ότι αυτό θα πρέπει να επέλθει με διπλωματικά μέσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως δεν έχει παράσχει “καμία απολύτως ένδειξη ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί”.


Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία δεν έχει γνώση ενός ουκρανικού ειρηνευτικού σχεδίου το οποίο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ετοιμάζει το Κίεβο για να το προτείνει τον Φεβρουάριο.


Είπε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνόησε μέχρι τώρα τις “πραγματικότητες” της κατάστασης — μια αναφορά στην ενσωμάτωση που ανακοίνωσε η Ρωσία τεσσάρων κατεχόμενων εν μέρει περιοχών, κίνηση που το Κίεβο και η Δύση έχουν απορρίψει ως παράνομη.

https://www.newsit.gr/kosmos/kremlino-vlepei-simantiki-proodo-stin-apostratiotikopoiisi-tis-oukranias-para-tin-terastia-metafora-oplon-apo-ti-dysi/3668758/