Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Καμία ευθύνη για όσους υπέγραψαν τα μνημόνια, δολοφόνησαν το ΕΣΥ - ''Οι περικοπές των μνημονίων φέρνουν πανδημίες''


 Το μνημόνιο “τρώει” κι άλλο την Υγεία! Τι περικοπές έρχονται τα επόμενα 2 χρόνια

31 Μαΐου 2013

Έλεος δε δείχνει τελικά η κυβέρνηση για τους Έλληνες ασθενείς καθώς σκοπεύει να περιορίσει κι άλλο τα χρήματα για την υγεία παρότι νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ καταρρέουν.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ακόμη χειρότερες μέρες θα δούνε οι Έλληνες ασθενείς καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ψαλιδίσει κι άλλο τα κονδύλια τόσο των νοσοκομείων όσο και των φαρμάκων.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στο συνέδριο για την Υγεία των Financial Times, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει σε κάτω από 1 δις ευρώ τις δαπάνες για το 2015 στα νοσοκομεία. Ήδη τα τελευταία τρία χρόνια τα κονδύλια έχουν μειωθεί κατά 16%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 οι δαπανες του κράτους για τα νοσοκομεία αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στα 1,34 δις, από 1,6 που ήταν το 2011. Ίσως γι αυτό τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να μη διαθέτουν πλέον γάζες, γάντια και άλλα υλικά ούτε για …δείγμα.

Μαχαίρι όμως θα πέσει και στα φάρμακα καθώς η φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται να φθάσει στο 1,9 δις το 2015, από 2,38δις που αναμένεται να κλείσει φέτος.


Βέβαια ο κ.Σταικούρας παραδέχτηκε ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας παρουσιάζει σημαντικά διαχρονικά προβλήματα, ανεπάρκειας, ανισοκατανομής και ανισότητας.


«Πονοκέφαλος» φαίνεται πως αποτελεί και για το οικονομικό επιτελείο ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος 1,5 χρόνο μετά τη δημιουργία του συνεχίζει να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, με κύριο την υστέρηση στα έσοδα, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της επακόλουθης μείωσης των εισφορών, αλλά και την καθυστέρηση στην απόδοση πόρων από τους φορείς που εντάχθηκαν σε αυτόν.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πάντως ότι δεν θα επιτραπεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών χάρη στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποπληρωμή τους ενώ εκτίμησε ότι στον τομέα της Υγείας, το σύνολο των οφειλών, 3,4 δις ευρώ, προβλέπεται ότι θα πληρωθούν φέτος (1,9 δις ΕΟΠΥΥ, 1,5 δις νοσοκομεία).

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/to-mnimonio-troi-ki-allo-tin-igia-ti-perikopes-erchonte-ta-epomena-2-chronia/32406/