Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

ΙΣΡΑΗΛ> To εμβόλιο της Pfizer είναι ένα μέτριο εμβόλιο και αναποτελεσματικό. Εμβολιάσθηκα 3 φορές και αρρώστησα. Πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν αφού εμβολιάστηκαν


Βόμβες κατά του εμβολίου που τρύπησε το Ισραήλ από τον καθηγητή Shmuel Shapira, πρώην επικεφαλής του Βιολογικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Άμυνας



πρώην επικεφαλής ανάπτυξης του ισραηλινού εμβολίου για τον COVID επικρίνει το Genesis Prize για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer

By TOI staff 19 January 2022, 2:48 pmUpdated: Today, 1:09 pm

Ο καθηγητής Shmuel Shapira, πρώην επικεφαλής του Βιολογικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Άμυνας, αποκαλεί τα εμβόλια της Pfizer μέτρια και αναποτελεσματικά σε βάθος χρόνου, ενώ επικρίνει την Ισραηλινή Genesis Prize για το βραβείο που πρόκειται να απονείμει στον CEO της Pfizer. O Iσραηλινός έχει δίκιο να διαμαρτύρεται. Πάμε να δούμε την ιστορία του.


Ο πρώην επικεφαλής ανάπτυξης του πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού του Ισραήλ άσκησε κριτική την Τετάρτη κατά της απόφασης να απονεμηθεί το διάσημο Βραβείο Genesis στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Μιλώντας στο Twitter, ο καθηγητής Shmuel Shapira, πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Βιολογικής Έρευνας (IIBR) του Υπουργείου Άμυνας, χαρακτήρισε την απόφαση «παθητική».


Ονόμασε επίσης το εμβόλιο του φαρμακευτικού γίγαντα COVID-19 «μέτριο» και αποτελεσματικό μόνο «βραχυπρόθεσμα».

«Υπάρχουν πολύ πιο εξέχοντες Ισραηλινοί επιστήμονες», είπε ο Shapira σε συνέντευξή του στο Chanel 12.

«Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας που δεν το έκανε αυτό από την καλοσύνη της καρδιάς της, αλλά απλώς για να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια», είπε. «Είναι ένα μέτριο εμβόλιο — εμβολιάσθηκα τρεις φορές και αρρώστησα. Πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν αφού εμβολιάστηκαν. Το να ονομάζουμε ένα εμβόλιο μέτριο, ως αποτελεσματικό είναι αρκετά γενναιόδωρο».


Ο Shapira είπε ότι κατανοούσε γιατί το Ισραήλ έσπευσε να υπογράψει συμφωνία με την Pfizer για το εμβόλιο της στην αρχή της πανδημίας, αλλά ότι «μακροπρόθεσμα τα εμβόλιά τους αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικά».


«Υπάρχουν άλλα εμβόλια που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού που άντεξαν [την πανδημία] μια χαρά», είπε.
Ερωτηθείς εάν τα σχόλιά του προήλθαν από την πικρία για το ότι το Ισραήλ δεν ενστερνίστηκε πλήρως το εμβόλιο του Βιολογικού Ινστιτούτου, ο Shapira απέρριψε την πρόταση, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο αποδείχτηκε καλό, αλλά «ήταν η γραφειοκρατία που μας εμπόδισε».
«Το εμβόλιο του ινστιτούτου ήταν πολύ επιτυχημένο και ακόμη και τώρα δοκιμάζεται», είπε. «Οι πιο πρόσφατες δοκιμές δείχνουν ότι είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Omicron. Η γραφειοκρατία μας έχει απογοητεύσει επανειλημμένα».


Το ταξίδι για την ανάπτυξη του ισραηλινού εμβολίου BriLife ήταν ανώμαλο και έχει μείνει σημαντικά πίσω από αυτό των διεθνών ανταγωνιστών του.


Το IIBR χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020, για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και φαινόταν να σημειώνει σημαντική πρόοδο έως ότου οι προσπάθειες επιβραδύνθηκαν (γιατί άραγε;) και το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού κυρίως με το Pfizer-BioNTech τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η έγκριση αρκετών διεθνών εμβολίων και η εκστρατεία ταχείας εμβολιασμού του Ισραήλ έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για ένα εγχώριο εμβόλιο που θα ήταν έτοιμο για διανομή πολύ μετά τους ανταγωνιστές της.

Τον περασμένο Μάιο, ο Shapira παραιτήθηκε από τη διεύθυνση του Βιολογικού Ινστιτούτου, σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη που έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον της τοπικής επιχείρησης εμβολιασμού. Σε ένα νέο βιβλίο, ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν επίσης σοβαρές κρατικές παρεμβάσεις, ανεξήγητες ρυθμιστικές καθυστερήσεις και κάποιο επίπεδο «δολιοφθοράς». Τον Ιούλιο, το IIBR (Israel Institute of Biological Research) ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την NRx Pharmaceuticals που διαπραγματεύεται στο Nasdaq για την ολοκλήρωση κλινικών δοκιμών του εγχώριου εμβολίου.