Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Σερβία: Κατηγορεί το Ίδρυμα Ροκφέλερ ότι χρηματοδοτεί διαδηλώσεις


Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε το Ίδρυμα Ροκφέλερ ότι χρηματοδοτεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία για την πτώση της σημερινής κυβέρνησης της χώρας.

Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας απέρριψαν προχθές με επίσημη ανακοίνωση τους υπαινιγμούς ότι υποστήριζαν τις μαζικές διαδηλώσεις περιβαλλοντικών ακτιβιστών στη Σερβία. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είχε προηγουμένως καταγγείλει ότι δυτικές ΜΚΟ και ιδρύματα έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και χρηματοδοτούν περιβαλλοντικές ενώσεις και διαδηλώσεις.

Η Μπρνάμπιτς ανέφερε το Ίδρυμα Ροκφέλερ, την USAID, το Open Society Foundations, καθώς και βρετανικούς και γερμανικούς οργανισμούς.

Ο Βούτσιτς είπε στις αρχές Ιανουαρίου ότι οι μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, με οδοφράγματα και επεισόδια, χρηματοδοτήθηκαν από δυτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ΜΚΟ German Marshall Fund, προς όφελος των πολιτικών του αντιπάλων.

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ όταν δίνει χρήματα στον Σάβα Μανοΐλοβιτς [ένας από τους επικεφαλής των διαδηλώσεων] λέει ότι είναι για γενικές δραστηριότητες. Σε παιρνούν για ηλίθιο, θέλουν να σκοτώσουν δύο πουλιά με μια πέτρα: επηρεάζουν σημαντικά και συμβάλουν στην ανατροπή της κυβέρνησης στη Σερβία, και στον αντίποδα προστατεύουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα», είπε ο Σέρβος πρόεδρος σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι Pink.


Ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε επίσημα εγκαταλείψει ένα έργο με την αυστραλιανο-βρετανική εταιρεία Rio Tinto για την εξόρυξη λιθίου στα βορειοδυτικά της χώρας, τα σχέδια της οποίας έχουν πυροδοτήσει μαζικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες.

Οι αρχές της χώρας έχουν πει σε πολλές περιπτώσεις ότι θα επιτρέψουν στο Rio Tinto να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα λιθίου μόνο μετά από δημοψήφισμα. Το λίθιο ανακαλύφθηκε κοντά στον ποταμό Jadar κοντά στη Loznica στη δυτική Σερβία το 2004 και το 2006 το νέο ορυκτό πήρε το όνομά του από τον ποταμό. Υπολογίζεται ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέχει έως και το 10% των γνωστών αποθεμάτων λιθίου στον κόσμο.

Η Rio Tinto, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές μεταλλουργικές και μεταλλουργικές, της οποίας οι γεωλόγοι ανακάλυψαν το κοίτασμα, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι σχεδίαζε να επενδύσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εξόρυξη του ορυκτού και την παραγωγή λιθίου.

https://sputniknews.gr/20220123/servia-katigorei-to-idryma-rokfeler-oti-hrimatodotei-diadiloseis-22868402.html