Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Πούτιν για Καζακστάν: Δεν θα επιτρέψουμε παρακινούμενες επαναστάσεις στο κατώφλι μας


«Γίναμε μάρτυρες της επιθετικότητας της διεθνούς τρομοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος για τις ταραχές στο Καζακστάν, κάνοντας λόγο για μία ακόμη απόπειρα ανάμειξης ξένων δυνάμεων.

Οι «μέθοδοι της Μαϊντάν (Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο)» χρησιμοποιήθηκαν στο Καζακστάν, του οποίου απειλήθηκε η σταθερότητα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ομιλία του κατά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ο Ρώσος Πρόεδρος, εστιάζοντας στο γεγονός πως «αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά γρήγορα κλιμακώθηκε σε βίαιες ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες», προειδοποίησε ότι τα γεγονότα στο Καζακστάν δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία απόπειρα ανάμειξης ξένων δυνάμεων στην περιοχή.

Κατέστησε, μάλιστα, σαφές ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να γίνουν πραγματικότητα σενάρια «παρακινούμενων επαναστάσεων» στο κατώφλι της.

Οι υπάλληλοι ζητούν αύξηση; Ανακάλυψε αυτήν την ελκυστική εναλλακτική λύση


Στο πλαίσιο αυτό, ο Πούτιν υπογράμμισε έτσι την ανάγκη να αναπτύξει ο CSTO μέτρα από κοινού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προστασία της ασφάλειας.

Αφού τόνισε, δε, πως το Καζακστάν δέχθηκε απειλή για την ανεξαρτησία του, διεμήνυσε πως οι δυνάμεις του CSTO (βρέθηκαν στη χώρα για να προστατέψουν στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις) θα παραμείνουν όσο χρειάζεται, ωστόσο θα αποχωρήσουν σίγουρα.

«Μια ομάδα συλλογικών ειρηνευτικών δυνάμεων του CSTO έχει σταλεί στο Καζακστάν και, θέλω να το τονίσω αυτό, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για όσο διάστημα ο Πρόεδρος του Καζακστάν, ο αρχηγός του κράτους, χρειαστεί», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «γίναμε μάρτυρες της επιθετικότητας της διεθνούς τρομοκρατίας», αλλά και ότι οι μαχητές που συμμετείχαν στις ταραχές πέρασαν από εκπαίδευση.

Σημειώνοντας επίσης ότι ο Πρόεδρος του Καζακστάν στράφηκε στα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για βοήθεια ενόψει μιας «άνευ προηγουμένου πρόκλησης για την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του», ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η απειλή δεν προκλήθηκε από αυθόρμητες διαμαρτυρίες για τις τιμές των καυσίμων, αλλά από το γεγονός ότι «καταστροφικές εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έκκληση του Προέδρου του Καζακστάν, οι δυνάμεις του CSTO «μέσα σε λίγες ώρες» κατάφεραν να αποτρέψουν οποιαδήποτε υπονόμευση των θεμελίων της κρατικής εξουσίας στο Καζακστάν από «τρομοκράτες, εγκληματίες και επιδρομείς», σύμφωνα πάντα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του ΟΣΣΑ, ο Ρώσος Πρόεδρος επικρότησε το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ετοιμότητας για ταχεία ανάληψη δράσης που επιδεικνύεται από τους εταίρους στον CSTO.

https://sputniknews.gr/