Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

OHE: «Έγκλημα πολέμου» η στέρηση πόσιμου νερού στη Δαμασκό

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε χαρακτηρίζοντας «έγκλημα πολέμου» τη στέρηση πόσιμου νερού που υφίστανται οι περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού,
όπου η λειψυδρία έχει ενταθεί λόγω των μαχών μεταξύ της κυβέρνησης και των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα καθώς κι εξαιτίας των δολιοφθορών των τελευταίων στο σύστημα ύδρευσης για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ οι τιμές του εμφιαλωμένου νερού έχουν εκτοξευθεί…
Επί δύο εβδομάδες στην Γουάντι Μπαράντα, την περιοχή που πηγάζουν τα νερά της Δαμασκού και που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα μαίνονται άγριες μάχες. Η Γουάντι Μπαράντα βρίσκεται 15 χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού.
Παρότι οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει σε πολλά από τα μέτωπα ή η έντασή τους έχει υποχωρήσει αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία την 30ή Δεκεμβρίου, συνεχίζουν να στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους.
Νωρίτερα στη Τζάμπλα, στη δυτική Συρία, πόλη που αποτελεί προπύργιο του καθεστώτος, μια επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πρωτεύουσα της Συρίας, οχυρό του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, δεν έχει πληγεί συγκριτικά τόσο όσο άλλες περιοχές της χώρας που μαίνεται στην υπόλοιπη χώρα.
Αλλά οι κάτοικοί της δοκιμάζονται σκληρά από την σχεδόν παντελή έλλειψη πόσιμου νερού από την 22η Δεκεμβρίου.
Το καθεστώς προσπαθεί να καταλάβει την Γουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι βασικές πηγές υδροδότησης της πρωτεύουσας.
Κατηγορεί τους τζιχαντιστές ότι «μόλυναν με ντίζελ» τους ταμιευτήρες νερού και ότι έκοψαν την παροχή.
Οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν αντίθετα ότι οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος προκάλεσαν καταστροφές των υποδομών υδροδότησης.