Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Το κυπριακό σκιάζεται απο την Νέα Υόρκη, που θέλει να ελέγχει τα πάντα

Στα "σκαριά" επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν
Διπλωματικός πυρετός για το Κυπριακό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν την ώρα που προγραμματίστηκε συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα  με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα να υπάρξει επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν σε μια προσπάθεια των δυο ηγετών να διασφαλιστεί η επιτυχία της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.
Ο διπλωματικός πυρετός έχει ενταθεί τις τελευταίες ώρες και μπορεί να μην έχει καθοριστεί ακόμα το τετ α τετ των δυο ηγετών πριν την 12η Ιανουαρίου, όμως φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες υπάρχει βούληση προκειμένου να δοθεί έμφαση στα κοινά σημεία που υπάρχουν, αλλά και να καταγραφούν οι διαφορές.
Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως "έχουν καλλιεργηθεί - ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού - δίαυλοι επικοινωνίας των δυο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε επιτέλους εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν".
"Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας, αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση" τονίζουν οι ίδιες πηγές σε σχέση με τις διεργασίες που γίνονται για τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.
Μάλιστα επεσήμαναν την κοινή γραμμή που υπάρχει με την Κύπρο και υπογράμμιζαν πως θα "παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί".
Το γεγονός ότι οι επαφές εντείνονται προκύπτει και από το γεγονός ότι αύριο στη Νέα Υόρκη αναμένεται να συναντηθούν ο Νίκος Κοτζιάς με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου....
Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς έχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον Γενικό Γραμματεά του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες προκειμένου να θέσουν όλα τα ζητήματα του Κυπριακού και κυρίως τα θολά σημεία των διαπραγματεύσεων, ενώ θα βρεθεί και με τον Μεβλούτ Τσαβούσλογου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει ήδη κλειστεί ραντεβού των δυο υπουργών Εξωτερικών σε μια προσπάθεια να "ξεκλειδώσουν" όλα τα θέματα που "καίνε" αυτή τη στιγμή τις δυο πλευρές για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που θα συζητηθούν στην πολυμερή της Γενεύης.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας και Ευρωπαϊκών υποθέσεων 'Αλαν Ντάνκαν είχε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη.
Βασικό θέμα συζήτησης, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, ήταν το ζήτημα των εγγυήσεων εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου. Οι δύο άνδρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν προέβησαν σε δηλώσεις.