Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

«Επιδημία αυτοκτονιών λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας».

Aπό μεγάλο αγγλικό πανεπιστήμιο
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ του ιστορικού εγκλήματος που συντελείται στη χώρα μας με τα μνημόνια και τα απάνθρωπα μέτρα, τα οποία έχουν οδηγήσει στην αυτοκτονία 6.000 συμπολίτες μας, αποτελεί η σοκαριστική έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Ελλάδα.
Η έκθεση του βρετανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος περιγράφει με μελανά χρώματα τη μάστιγα των αυτοκτονιών που εξαπλώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας», που δεν είναι άλλοι από τις συνεχείς περικοπές, τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και τη δυσβάσταχτη φορολογία με τα χαράτσια.
Η επιδημία των αυτοκτονιών λόγω της λιτότητας που μας επέβαλαν οι δανειστές, οι τοκογλύφοι και η Μέρκελ και το συνάφι της είναι τα αποτελέσματα του φονικού πειράματος, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει γίνει πλέον αντικείμενο μελέτης.
Μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη ερευνούν το πώς η τρόικα βύθισε στη φτώχεια ένα ολόκληρο λαό και σαν θηλιά στο λαιμό έκοψε το νήμα της ζωής χιλιάδων Ελλήνων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κολαφος για τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν επιβάλλει στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι δανειστές είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, σύμφωνα με την οποία οι αυτοκτονίες συνδέονται άρρηκτα με  τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η έκθεση-σοκ με τίτλο «Οι επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης: Εμπειρικά δεδομένα μιας σύγχρονης Ελληνικής Τραγωδίας», που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες Νικόλαο Αντωνακάκη και Άλαν Κόλινς, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Science and Medicine και έχει κάνει το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτήν από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας, δηλαδή από το 2009, μέχρι σήμερα οι αυτόχειρες λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ μέχρι το 2008  η Ελλάδα συγκαταλεγόταν παραδοσιακά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών πανευρωπαϊκά.  Ως κύρια αίτια για την έξαρση του φαινομένου αναφέρονται τα αντιλαϊκά μέτρα, η υψηλή ανεργία, η ύφεση της εθνικής οικονομίας, η μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση των φόρων.
Όπως προκύπτει αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι όσοι είχαν ένα σταθερό εισόδημα (π.χ δημόσιοι/κρατικοί υπάλληλοι) που έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους, όπως και οι συνταξιούχοι με τις κομμένες συντάξεις και την αδυναμία πρόσβασης στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για «Επιδημία αυτοκτονιών λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας».
Όπως σημειώνουν, η αύξηση των αυτοκτονιών ανά 100.000 κατοίκους άγγιξε το εξωπραγματικό 30,69% την τριετία 2009-2011. Το ίδιο διάστημα η ανεργία εκτινάχθηκε από το 7,7% στο 17,7%. Αυτό που συμπεραίνει η έρευνα είναι ότι η ανεργία μειώνει τις ελπίδες για εύρεση εργασίας και εισοδήματος με αποτέλεσμα να οδηγεί αρκετούς στο απονενοημένο διάβημα, ή να τους προκαλεί ψυχικές ασθένειες.
Η μείωση των κρατικών δαπανών είναι ένας ακόμη παράγοντας που σπρώχνει στο θάνατο χιλιάδες άπορους και νεόπτωχους συμπολίτες μας. Για κάθε 1% που μειώνονται οι δαπάνες, οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξάνονται κατά 0,3%.
Πλήττονται περισσότερο οι άνδρες
Μπορεί το ποσοστό αυτό να φαντάζει μικρό ή και αμελητέο αλλά σε πραγματικούς αριθμούς επί του συνολικού πληθυσμού μεταφράζεται σε 14% των αυτοχείρων αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους ή αλλιώς 381 αυτοκτονίες μόνο τη διετία 2009-2010. Η μάστιγα των αυτοκτονιών πλήττει περισσότερο τους άνδρες, ηλικίας 45-89 ετών, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του «γερασμένου» ελληνικού λαού.
Εξάλλου, αυτοί έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες που αδυνατούν να συντηρήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Το επίμαχο διάστημα 262 άτομα αυτής της κατηγορίας έβαλαν τέλος στη ζωή τους επειδή τους είχαν «πνίξει» τα χρέη και η ανέχεια.
Αντίστοιχα, οι άνδρες 25-44 ετών αυτοκτονούν λόγω της υψηλής ανεργίας, καθώς βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία και μένουν χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για κάθε 1% που ανεβαίνει η ανεργία, η αντίστοιχη αύξηση των αυτοκτονιών στην κατηγορία αυτή αγγίζει το 4,5%. Στον αντίποδα, σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται τα νεαρότερα άτομα (κάτω των 24 ετών), που επιλέγουν την εναλλακτική λύση της μετανάστευσης για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα, οι πιέσεις της τρόικας για συνέχιση της αυστηρής λιτότητας έχουν αδρανοποιήσει πλήρως την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όφειλε να συμβουλεύσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για το πώς να προχωρήσουν σε περικοπές χωρίς να επηρεάζουν νευραλγικούς τομείς όπως είναι η υγεία των πολιτών.
Δημήτρης Μπούρας