Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τζιχαντιστές έριξαν τελικά το Airbus!

Ο Πούτιν προσφέρει 50.000.000 δολάρια σε όσους δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών
Η Ρωσία για πρώτη φορά χθες παραδέχθηκε επίσημα ότι η συντριβή στις 31 Οκτωβρίου του επιβατικού της αεροσκάφους στη χερσόνησο Σινά, που οδήγησε σε τραγικό θάνατο τους 224 επιβάτες και πλήρωμα, προκλήθηκε από τρομοκρατική ενέργεια.
 Το ανακοίνωσε σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών) FSB Αλεξάντερ Μπορντίκοφ στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας, μόλις επέστρεψε από την Αττάλεια και το G20.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι η εξέταση των ευρημάτων από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών έδειξαν «ίχνη εκρηκτικής ουσίας ξένης προέλευσης. Στη διάρκεια της πτήσης ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ισχύος 1,5 κιλού ΤΝΤ εξερράγη και ανατίναξε το αεροσκάφος στον αέρα».
Η ανακοίνωση δεν ανέφερε την αντίδραση του Πούτιν, αλλά οι πληροφορίες που διέρρευσαν και μεταδόθηκαν από το πρακτορείο RIA Novosti τον φέρουν να δήλωσε: «Για την πράξη αυτή (των τρομοκρατών) δεν θα υπάρξει παραγραφή. Χρειαζόμαστε όλα τα ονόματά τους. Θα τους καταδιώξουμε παντού, όπου κι αν κρύβονται. Θα τους βρούμε σε όποια γωνιά της γης κι αν είναι, και θα τους τιμωρήσουμε».
Η επικήρυξη των τρομοκρατών δεν άργησε να έρθει. Χθες η FSB με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο ίντερνετ προσέφερε απευθυνόμενη «στη ρωσική και τη διεθνή κοινότητα» αμοιβή ύψους 50.000.000 δολαρίων «για τις πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των εγκληματιών αυτών».
Ανάληψη ευθύνης
Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει (αόριστα πάντως) μέσω μηνύματος που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την ευθύνη για την επίθεση αυτή, με την υπόσχεση ότι όποτε κρίνει θα δημοσιοποιήσει και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.
Ο επίσημος χαρακτηρισμός της επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος ως τρομοκρατικής φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την Αίγυπτο, καθώς επιβεβαιώνονται οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της από πολλές πλευρές στη Δύση για «τρύπες» στην ασφάλεια των αεροδρομίων της και όχι μόνον. Οι αιγυπτιακές Αρχές έσπευσαν χθες να διαψεύσουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι συνέλαβαν δύο εργαζομένους του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ Σέιχ ως συνεργούς των τρομοκρατών που ευθύνονται για τη συντριβή της πτήσης A321 της ρωσικής Metrojet (σε σύνολο 17 υπόπτων που κρατούνται). Μια διάψευση που μικρό βάρος έχει για την εξέλιξη της έρευνας απέναντι στα 50.000.000 της ρωσικής επικήρυξης...
Ρωσογαλλικές επιδρομές στη Ράκα!
Η πληροφορία ότι η Ρωσία εξαπέλυσε δριμύτατες αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης που διατηρεί την ανωνυμία του. «Οι Ρώσοι πραγματοποιούν ισχυρά πλήγματα εναντίον της Ράκα» δήλωσε ερμηνεύοντας τη στάση αυτή, που είναι σύμφωνη με τις οδηγίες Πούτιν για κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων ως απόδειξη ότι «συνειδητοποιούν την απειλή από το Ι.Κ.». Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρωθυπουργός επιβεβαίωνε ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας νέες επιδρομές στη Ράκα με στόχο την καταστροφή ενός αρχηγείου και ενός στρατοπέδου των μαχητών του Ι.Κ. «Θα συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο Μανουέλ Βαλς.