Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Mεγάλη ομογενειακή παρέλαση στη Νέα Υόρκη για την 25η Μαρτίου

Παρουσία πολλών χιλιάδων ομογενών, πραγματοποιήθηκε χθες, για 72η χρονιά, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν η μεγάλη ελληνική παρέλαση με τη συμμετοχή 111 τμημάτων από ελληνορθόδοξες κοινότητες, σχολεία, ομοσπονδίες, συλλόγους, φοιτητικές οργανώσεις, οργανισμούς και εταιρείες. Επικεφαλής των επισήμων ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων. Ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, έλαβε μέρος ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους αποδήμους, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.
Όπως κάθε χρόνο, την παρέλαση άνοιξε άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και ακολούθησαν τα μέλη της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας Νέας Υόρκης και της οργάνωσης Ελληνοαμερικανών Ορθοδόξων Αστυνομικών "Άγιος Παύλος". Στη συνέχεια παρήλασαν ομογενείς βετεράνοι και πρόσκοποι, που ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα της παρέλασης, και αμέσως μετά τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, η οποία έχει την ευθύνη διοργάνωσης της παρέλασης.

Τελετάρχες ήταν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο κανάλι FOX Έρνι Ανάστος και ο ομογενής εισαγγελέας και συνταγματάρχης Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος έγινε γνωστός για τη διάσωση και προστασία αρχαιολογικών θησαυρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Αιμιλίου. Παρόντες ήταν επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και Ανδρέας Κακουρής, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των δυο χωρών στον ΟΗΕ, πρέσβεις Αναστάσης Μητσιάλης και Μηνάς Χατζημιχαήλ, οι γενικές πρόξενοι Άγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού, καθώς και στελέχη ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών στη Νέα Υόρκη.

Τμήμα ειδήσεων defenenet.gr