Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Απαγόρευση Σέρβικης διαμαρτυρίας - Κοσσυφοπέδιο: Με τις πέτρες διώχνουν τους Σέρβους

δήμαρχος του Σαράγεβο, Αλίγια Μπεχμέν δήλωσε ότι ζήτησε από την αστυνομία να απαγορεύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα διοργανώσουν μέλη οργανώσεων από τη Σερβική Δημοκρατία στις 3 Μαΐου, στη μνήμη μελών του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) που σκοτώθηκαν το 1992 στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην οδό Ντομπροβόλιατσκα, όταν στρατιωτική φάλαγγα δέχθηκε επίθεση μετά από ενέδρα.
«Πρόκειται για συγκέντρωση, η οποία, σύμφωνα με την εκτίμησή μου θα προκαλέσει βία και ως υπεύθυνος άνθρωπος δεν μπορώ να σιωπήσω και να παρακολουθώ από απόσταση τα γεγονότα», είπε ο κ. Μπεχμέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο δήμαρχος του Σαράγεβο αντέδρασε με τον τρόπο αυτό στις αναγγελίες οργανώσεων πρώην μελών του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας και συγγενών θυμάτων ότι θα συγκεντρωθούν στις 3 Μαΐου στην οδό Ντομπροβόλιατσκα στο Σαράγεβο, θα ανάψουν κεριά και θα καταθέσουν στεφάνια για να τιμήσουν τα μέλη του JNA που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με μέλη της βοσνιακής αστυνομίας και με μέλη των εδαφικών αμυντικών δυνάμεων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Ο κ. Μπεχμέν υποστηρίζει ότι στόχος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας είναι να ανασκευαστούν γεγονότα για τα εγκλήματα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη που επιβεβαιώθηκαν από τα δικαστήρια.

http://www.diplomatia.gr/

Κοσσυφοπέδιο: Με τις πέτρες διώχνουν τους Σέρβους

Άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν χθες με πέτρες σε ένα Σέρβο κάτοικο και την εγγονή του στο χωριό Σαϊνόβιτσα του δήμοι Ίστοκ στο βορειοδυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
Όπως ανακοίνωσε η Βέσνα Μαλικόβιτς, υπεύθυνη για την ομαλή επάνοδο των Σέρβων στις εστίες τους, άγνωστοι κάτοικοι του χωριού (αλβανικής καταγωγής) επιτέθηκαν με πέτρες στους αναφερόμενους, οι οποίοι τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν σε αντίσκηνο που τους παραχωρήθηκε από Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ, μέχρι να αποκαταστήσουν την οικία τους.
Ο ηλικιωμένος Σέρβος δεν τραυματίστηκε, η εγγονή του όμως μεταφέρθηκε στην Κεντρική Σερβία.
Οι άνδρες της αστυνομίας του Κοσσόβου και της ευρωπαϊκής αποστολής (Euleks), σύμφωνα με την υπεύθυνη των προσφύγων, άρχισαν ανακρίσεις για το επεισόδιο αυτό.
Πριν από λίγες ημέρες άλλοι αλβανοί κάτοικοι του χωριού Žač λιθοβόλησαν πάλι Σέρβους που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
echedoros-a.blogspot.com