Κάθε φορά που η ευρωβουλευτής Σοφί Ιν΄τ Φελντ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ, συνέβαινε το ίδιο πράγμα: οι αρχές του αεροδρομίου σφράγιζαν την κάρτα επιβίβασής της με τέσσερα S, την περνούσαν από πολλούς σωματικούς ελέγχους και τη ρωτούσαν λεπτομερώς για το τι σχεδίαζε να κάνει στη διάρκεια του ταξιδιού της.
Η σφραγίδα SSSS σήμαινε ότι έπρεπε να περάσει από πολλαπλούς ελέγχους και η Σοφί πιστεύει πως η επανάληψη αυτών των περιστατικών δείχνει ότι οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν συστηματικά όσους ταξιδεύουν στη χώρα- άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν τρόπο να ανακαλύψουν εάν οι πληροφορίες που συλλέγονται γι΄ αυτούς είναι ακριβείς.
Η Ιν΄τ Φελντ, ολλανδή πολίτις, πήρε τον «φάκελο» που υπήρχε στο όνομά της σχετικά με τα ταξίδια της έπειτα από μια σειρά προσφυγών στις αμερικανικές αρχές. Ομως και τότε δεν έβγαλε άκρη. «Ηταν μπερδεμένα», είπε. «Αναγνώρισα το όνομά μου και την ημερομηνία γεννήσεως, αλλά τα υπόλοιπα ήταν όλα κωδικοί και αριθμοί. Δεν κατάλαβα τίποτα. Ακόμα δεν γνωρίζω εάν με παρακολουθούν ή όχι».
Τις ανησυχίες της ευρωβουλευτού μοιράζονται και πολλοί ευρωπαίοι πολίτες, καθώς δημιουργείται ένα ευρύ κίνημα αμφισβήτησης του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις πληροφορίες- συχνά δηλαδή παραβιάζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παρ΄ ότι τα αρχεία των αεροπορικών εταιρειών είναι ίσως το κύριο θέμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής για το οποίο ανησυχούν οι Ευρωπαίοι, λόγω των χιλιάδων κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου που επισκέπτονται συχνά τις ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες ανησυχίες. Από τις προσπάθειες για να μην επεκταθεί η υπηρεσία Street View της Google που μεταδίδει εικόνες από πολλά μέρη σε όλη την Ευρώπη σε πραγματικό χρόνο, έως την αντίσταση στις απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για πρόσβαση σε τραπεζικά αρχεία στο πλαίσιο, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, του εντοπισμού οικονομικών συναλλαγών τρομοκρατικών οργανώσεων.
Παραβιάσεις ηλεκτρονικών συστημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για δωρητές οργάνων στη Βρετανία- όπως έγινε γνωστό, πέρσι γιατροί του ΕΣΥ της χώρας αυτής αφαίρεσαν όργανα από 21 ανθρώπους μετά τον θάνατό τους λόγω μπερδέματος των αρχείων- και των στοιχείων (ονόματα, διευθύνσεις, ηλικία και τηλεφωνικούς αριθμούς) επιβατών των γαλλικών σιδηροδρόμων, επέτειναν τους φόβους των Ευρωπαίων ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες για να προστατεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Το «μπλόκο» του Ευρωκοινοβουλίου
ΩΣ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ κίνηση αντίδρασης, μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία πρωτοστάτησε η Σοφί Ιν΄τ Φελντ, προκειμένου να μπλοκάρει μια συμφωνία πριν από λίγους μήνες που θα επέτρεπε στις αμερικανικές αρχές να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από την υπηρεσία Swift που είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ τραπεζών, χρηματιστηριακών οίκων και άλλων θεσμών. Πιο πρόσφατα πάντως, οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στην Ευρώπη προειδοποιούν ότι οι αρχές μπορούν πλέον να συνδυάζουν διαφορετικές βάσεις δεδομένων ώστε να φτιάχνουν πιο μεγάλους «φακέλους» προσώπων.