Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ηγούμενος Εφραίμ: Ερχεται πείνα στην Ελλάδα

«Απολαυστικός στις σπαρταριστές απαντήσεις του, αμήχανος και βρίσκοντας καταφύγιο στην αμνησία στα δύσκολα, πότε εξαιρετικά πανούργος και πότε σκόπιμα αφελής, αλλά έχοντας πλέον αποχαιρετήσει οριστικά την παλιά αλαζονεία».
Ετσι περιέγραφαν χτες, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, που παρουσιάστηκε στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.
«Αποφάσισα να έρθω σε σας, γιατί λέγονταν πολλά για εμάς χωρίς εμάς», εξήγησε. «Για μένα είναι υπόθεση, όχι σκάνδαλο», έσπευσε να προσθέσει αμέσως μετά.
 Προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο του εγκλήματος, πότε δηλώνοντας ότι δε γνώριζε τίποτε και πότε πετώντας το μπαλάκι για τους χειρισμούς στο δεξί του χέρι, μοναχό Αρσένιο, και τους νομικούς του συμβούλους.

«Δεν ξέρουμε την υπόθεση. Την αναθέσαμε στον Αρσένιο και εμείς είχαμε την ψιλή ενημέρωση», δικαιολογήθηκε, αλλά εξέπληξε την Επιτροπή, όταν μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι ήθελε να εγκαταστήσει μονάδα παστού οικολογικού ψαριού στη Βιστονίδα «διεθνούς φήμης», υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Μ. Μπεντενιώτη να παρατηρήσει: «Εσείς, πανοσιολογιότατε, μιλάτε σαν επιχειρηματίας, με βάθος οράματος!».

«Σηκώνομαι από τις 4 το πρωί κι εξομολογώ και λειτουργώ κάθε μέρα. Κάνουμε και δύο φορές την εβδομάδα αγρυπνία. Αλλά έχω μια ελευθερία μέσα μου», επαναλάμβανε διαρκώς. «Εκάλεσα μερικούς ανθρώπους δικούς μου για να κάνουμε εκεί στη λίμνη ψάρι παστό, οικολογικό. Να γίνει ένα διεθνές οικολογικό ψάρι», είπε.
Παραδέχτηκε ότι είχε σχέσεις με πολλούς πολιτικούς και κλείνοντας πήρε και θέση για τις σημερινές δυσκολίες, λέγοντας: «Δεν είμαι προφήτης, αλλά έρχεται πείνα στην Ελλάδα. Και ήδη την απολαμβάνουμε. Και θα το δείτε κι εσείς».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ